Lexikon
2 hozzászólás

Mi a citokin?

Citokin (cytocin)

CytokinsFehérjemolekula, amely – antigén hatására aktiválódva – a sejtek között információátadást és az immunreakciót szolgálja. Többféle citokin van: leukin, limfokin, interferon és az előző bejegyzésben említett tumornekrózis faktor-alfa (TNF-α), de van TNF-β is. Ez utóbbiak, számos más feladatuk mellett, részt vesznek a daganatsejtek elpusztításában.

Ha tetszett, oszd meg!

2 hozzászólás

  1. Nem (csak) az immunválaszban szerepelnek citokinek, hanem általában a sejt-sejt közötti kommunikációban. Ez így egy nagyon leegyszerűsített definíció. Ami kizárólag az immunválaszban fordul elő, az az antitest, amely molekulát a szervezet B-sejtjei termelik, és a fertőző ágens (pl baktérium, de minden idegenként felismert dolog lehet) különböző részeihez tud szorosan és kizárólagosan kapcsolódni: az antigénhez.

  2. Szia Doktornő!
    Köszi a kiegészítést. Valóban, eléggé leegyszerűsítve definiáltuk a dolgot:)Reméljük, hogy mindenkinek érthető a dolog és a működési elv.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..