Táplálkozás
Szólj hozzá!

Padlizsánpüré

A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába, a csucsor (Solanum) nemzetségbe tartozó növényfaj, zöldségnövény.

aubergine

A padlizsán név az arab badinjan szóból származik, amely a perzsa badin-gan alakon keresztül a szanszkrit vatin-ganah kifejezésből ered. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, Erdélyben vinete vagy vinetta néven ismert.

Egynyári növény. Kelet-Indiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették, de Magyarországon is egyre jobban kedvelik és termesztik. Tartalmaz C- és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is.


A padlizsánpüréhez rozskenyér vagy héjában főtt burgonya illik.

Hozzávalók négy személyre:

  • 500 g padlizsán
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint, lehet több is)
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors (leginkább fekete)

A padlizsánt, villával több helyen megszurkáljuk. 200 Celsiusra előmelegített sütőben (gázsütő: 3. fokozat, légkeveréses:180 fok) puhára sütjük, majd a héját eltávolítjuk. A padlizsán húsát egy tálban robotgéppel finom péppé verjük. Hozzáadjuk az apró, kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az olajat, és jól összekverjük. Sózzuk, borsozzuk.

1-2 órán át állni hagyjuk. Retekkel, paradicsom- vagy zellerdarabokkal tálaljuk.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .