Táplálkozás
Szólj hozzá!

Savanyú vetrece

savanyu_vetrece_burgonyanudlival

Ezt a csodás erdélyi receptet köszönjük Dr. Bezsila Andrásné Ritának (gyógyszertechnológus szakgyógyszerész, gyógyszerész-közgazdász):

Hozzávalók:

  • 60 dkg sovány marhahús (sertésből is készítettem már)
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • bors
  • pirospaprika
  • 1 db babérlevél
  • pár gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 pohár tejföl
  • 1 csapott ek. liszt
  • 1 csapott ek. mustár
  • 1 csapott ek. citromhéj
  • 1 dl fehérbor

A húst kisujjnyi csíkokra, a szalonnát, a hagymát apró kockákra vágom. A szalonnát kisütöm, a pörcöt félre teszem. Zsírjához kevés olajat öntök és a hagymát üvegesre párolom benne. Rádobom a húst, hirtelen lepirítom, majd tűzről lehúzva kap egy csapott evőkanálnyi pirospaprikát.

Kevés vízzel felöntöm, megszórom a fűszerekkel és beleteszem a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Jöhet a párolás. Közben, ízlés szerint, fehérbor is jár neki. (Nem árt előtte megkóstolni!) Mikor a hús megpuhult, zsírjára lesütöm, visszakapja a pörcöt, ha nincs elég szaftja, adok hozá még vizet, bort, ahogy kívánja és rottyantok még rajta egyet (5-10 perc). Ha másnapra készül, akkor itt be is fejezem.

Következő nap aztán behabarom (1 pohár tejföl + 1 csapott ek. liszt). Mustárral, reszelt citromhéjjal, pár csepp ecettel enyhén savanykás, csípős ízűre varázsolom. Köretnek gombás rizs illik hozzá, de nálunk mindig krumplipürére szavaznak az unokák.

Jó étvágyat!

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .