Táplálkozás
Szólj hozzá!

Tejfölös bab

szarazbabA Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Egyiptomban az élet jelképeként tisztelték. A rómaiak szavaztak a babbal: a fehér a kedvező döntés jele, míg a fekete az elítélésé volt.

Hazánkba a XVI. században jutott el. Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.

Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket.

A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás.

Hozzávalók négy személyre

  • 400g nagy szemű szárazbab
  • 100g hagyma
  • 2ek. csíraolaj
  • 1kk. provance-i fűszerkeverék
  • 100ml húsleves
  • 2ek. tejföl
  • frissen őrölt bors
  • 4db húsos paradicsom

A babot, előző nap beáztatjuk, de használhatunk mélyhűtött vagy konzerv babot is. A babot megpároljuk, a hagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Egy serpenyőben olajat melegítünk, és a hagymát üvegesre pároljuk, majd a babhoz adjuk.

Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a húslevest és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 5 percig együtt, forrás nélkül főzzük. A paradicsomot megmossuk, kockára vágjuk, és a babhoz adjuk. 5 percig, fedő alatt pihentetjük.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.