A Horizont kategória bejegyzései

forrás: https://pixabay.com/en/hamburger-food-meal-tasty-dining-494706/

13+1 táplálkozási tanács

Egy cigaretta elszívása 25-100 mg C-vitamin hatását is tönkreteheti! A szintetikus D-vitaminnal kiegészített tej, magnéziumot rabol el a szervezettől. A szennyezett levegőjű városokban élő emberek kevesebb D-vitaminhoz jutnak, mint a vidéken élő rokonaik, mert a füst és köd elnyeli a Nap ibolyántúli sugarait! Napi egynél több féldeci vagy koktél elfogyasztása B1 -és B6-vitamin-, illetve folsavhiányt okozhat! Az amerikai nők 80%-a kalciumhiányban szenved! Tízmillió amerikai nő szed fogamzásgátló tablettát és a legtöbbje nem tudja, hogy ez zavart okozhat a B6- a B12- és a C-vitamin, valamint a folsav hasznosulásban! Egészségi állapotuk szempontjából az amerikai férfiak a 13., az amerikai nők a 6. helyet foglalják el a világranglistán. A magyarok pedig a 72. helyen állnak … A gyermekek testtömeg-kg-ra számítva másfél-kétszer annyi fehérjét igényelnek, mint a felnőttek. A csecsemők fehérjeszükséglete háromszor nagyobb! A Massachusettsi Műszaki Egyetem rákkutatói megállapították, hogy a C- és E-vitamin, valamint a káposztában, a kelbimbóban és a más, a keresztes virágúak családjába tartozó növényekben található bizonyos vegyületek, az indolok egyes rákkeltő anyagok hatásos, és úgy látszik, biztonságos gátlószerei! A B1-vitamin segíthet leküzdeni a légi- és …

Lexikon

Mi a GI, azaz a glikémiás index?

Amikor elfogyasztunk egy szelet kenyeret, a kenyérben levő liszt cukorrá azaz glükózzá alakul a testünkben. Ugyanez történik, amikor gyümölcsöt eszünk, tejet iszunk, vagy csokit majszolunk. Ezen élelmiszerek mindegyike különböző fajtájú cukrot tartalmaz: a fruktóz a gyümölcsben, a laktóz a tejben, vagy a szacharóz a csokoládéban mind glükózzá alakul, a különbség csak abban van, hogy ezt milyen gyorsan teszik.

forrás: Lauro

Táplálkozási tévhitek

1. A nagy szénhidráttartalmú ételek hizlalnak. – A kutatások szerint ennek épp az ellenkezője igaz. A cukrok felvétele és az elhízás között fordított az arány, az elhízás és a zsírfelvétel között viszont egyenes összefüggés mutatható ki. A nagy szénhidráttartalmú ételek energiatömörsége (egységsúlyra jutó energia mennyisége) is kisebb, s ez kedvező irányban befolyásolja az összes energiafelvétel mértékét. Ne felejtsük el azonban, hogy a túlzott szénhidrátfogyasztás is elhízáshoz vezethet, csak lassabban, mint a zsírdús táplálkozás.