Amerikai kutatók állatkísérletinek eredményei szerint az áfonyalé segített a koleszterinlerakódások eltisztításában és az atherosclerosis által beszűkült erek relaxációjában.
A University of Wisconsin kutatói egy genetikai rendellenességgel, családi hiperkoleszterolémiával (familial hypercholesterolemia, FH) beteg sertéseken végezték kutatásaikat.
Az FM betegségben szenvedők koleszterinszintje magas, ez rendszerint atherosclerosist és vaszkuláris diszfunkciót okoz. A kutatók 6 hónapon keresztül áfonyaléből készült porral táplálták az állatokat, a két kontrollcsoportban a beteg és az egészséges állatok nem kaptak semmiféle kiegészítőt. A vizsgálati periódus végére az áfonyával kezelt állatok funkcionális javulást mutattak.
Kris Kruse-Elliott kutatásvezető elmondta, mivel az érfalak diszfunkciója hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához, a kardiovaszkuláris következmények megelőzéséhez fontos a vaszkuláris működés fenntartása. A kutatók jelenleg az áfonya vaszkuláris relaxációt elősegítő vegyületét kívánják azonosítani.