Hipnoterápia, Hipnózis alapkurzus, Horizont
Szólj hozzá!

A siker, alapvetően gondolkodásmód kérdése!

Nehéz veled időpontot egyeztetni. Ez már egy sikeres ember ismérve?

Ki tudja? – nevet. Az viszont biztos, hogy a nyár mindig sűrű, mert ilyenkor vannak a szakmai továbbképzések és ki sem látszom. Az IMDHA-nál augusztusban kell hosszabbítani a tagságot és addigra össze kell szedni az előírt kredit mennyiséget. E mellett, idén még a klienseimmel is aktívan dolgozom és gőzerővel készülök az augusztusi tanfolyamra is, ahol már az új, legújabb kutatási eredményekkel kibővített könyvvel dolgozunk. Nincs időm a lazításra.

Hogyan tudod ezt a sok dolgot összeegyeztetni?

Time-management. Tudod, a sikeres emberek nagyon jók időbeosztásban. – neveti el magát újra.

Közel 20 év pszichológiai magánpraxis és sokéves hipnoterapeuta tevékenységed alatt bizonyára nagyon sok problémakörrel foglalkoztál. Miért döntöttél úgy, hogy éppen a sikerre helyezed a hangsúlyt mostanában?

Azért, mert a siker az, ami minden embert érdekel. Minden ember sikeres akar lenni. Az emberek sikeres életet, sikeres karriert szeretnének maguknak. Sikeres párkapcsolatra vágynak és sikereket szeretnének elérni az üzleti életükben. Tapasztalataim alapján azonban a legtöbben már a sikerhez vezető út elején elbuknak, hiszen elfelejtik megfogalmazni, hogy számukra mi a siker?

Ebből adódik a kérdés – mi a siker valójában?

A kérdést igazából úgy lenne helyes feltenni: “Számodra mit jelent a siker?”

Ugyanis, a siker, mindenkinek mást jelent. Te, egészen mástól érzed magad sikeresnek, mint én. Hiszen, mások a céljaink, mások a vágyaink és álmaink. A sikerhez kell, hogy legyenek céljaink. Saját céljaink. Kellenek álmok és vágyak. Ha megnézed a világ híres sikeres embereit, mindannyian a saját útjukat járják és mindnek vannak álmaik, igen nagy álmaik, amiket céllá formáltak.

Azt mondod merjünk nagyot álmodni. Engem gyerekkorom óta arra tanítottak, hogy ne álmodozzam, legyek racionális és járjak két lábbal a földön.

Természetesen, hiszen a szülők, féltik a gyermeküket és nem akarják, hogy a gyermek kudarcot éljen át. Nem akarják, hogy a gyermekükkel valami negatív dolog történjen. Ugyanakkor, ezzel a szülő átadja a félelmeit a gyermeknek és rengeteg korlátozó hiedelmet épít be a gyermek életébe. Ezeket hívjuk összefogalaló néven önkorlátozó hiedelmeknek. Ezek az önkorlátozó hiedelmek automatikus, tudatalatti mechanizmusokká érnek felnőtt korunkra és segítenek nekünk hatékonyan elszabotálni minden olyan törekvésünket, amik ellentétesek a szüleinktől kapott alapprogrammal. A jó hír az, hogy ezeket az önkorlátozó hiedelmeket fel tudjuk ismerni és át tudjuk írni.

Akkor tegyük fel, hogy álmodunk egy nagyot. Hogyan tovább?

Az álmainkat jól meghatározott, körülírt célokká kell transzformálnunk. A célok elérése maga a siker. Persze, ebben sokat tud segíteni, hogy ha ténylegesen tisztában vagyunk azzal, hogy mire is vágyunk? A kérdés, amit fel kell tenned magadnak a következő:

“Valójában, mit akarok?”

 

Mondanál erre egy példát, hogy jobban megértsem?

A férjem, éveken keresztül vágyott egy sportkocsira. Ez, nagyon sok szempontból elérhetetlennek tűnt a számára. Azonban egy napon, mégis megvette a vágyott sportkocsit. Keresztül-kasul autózta az országot. Amikor az autót vezette, mindig energikus, motivált, könnyed és boldog volt. Úgy érezte, hogy övé a világ, ahogy azt megfogalmazta nekem. Amikor letette az autót, akkor mindez szertefoszlott. Kellett némi idő míg rájött, hogy igazából nem a sportkocsira vágyott, hanem arra az életérzésre, amit az a sportkocsi képviselt a számára. A sportkocsit ugyan megszerezte, de az igazi vágyát ezzel nem tudta maradéktalanul megvalósítani.

Tehát, nagyot álmodtunk, az álmainkat célkitűzésekké alakítottuk, de még mindig nem tudjuk, hogyan is érjük el a célunkat?

Azzal, ha már tudjuk, hogy mit akarunk, ha maradéktalanul tudunk válaszolni a kérdésre, hogy “Valójában mit akarok?”, azzal már meg is tettük az első és legfontosabb lépést. A második lépésként pedig, el kell kezdenünk dolgozni a célunk megvalósításán. Elképzelhető, hogy hirtelen, azt sem tudjuk, hogy kezdjük el. Itt van az a pont, hogy nem szabad kétségbe esni. Azért van agyunk, hogy használjuk! Gondolkodjunk! Lehet, hogy segítséget kell kérnünk, lehet, hogy tovább kell képeznünk magunkat. Bármi lehet, de a sikeres embert pont az különbözteti meg a sikertelen embertől, hogy a sikeres ember mer cselekedni! Akkor is cselekszik, ha nem látja maga előtt a teljes utat. Ha pedig valami nem éppen úgy sikerül, ahogy azt eltervezte, újratervez és menetel tovább a célja felé.

Így beszélgetve ez irreálisan egyszerűnek tűnik. Álmodjunk, fogalmazzuk meg a céljainkat induljunk el a célunk felé és előbb-utóbb odaérünk.

Jól fogalmazol: tűnik. Tehát, a valóságban, egyáltalán nem az, de mégsem kell túlmisztifikálni a dolgot. Mi, emberek vagyunk azok, akik hajlamosak vagyunk minden dolog túlbonyolítására. És ezzel, máris beleesünk a követekző hibába: túlgondolunk, túlbonyolítunk.

Ma már rengeteg önfejlesztő könyvet találunk a boltok polcain, amiknek csak követnünk kell az utasításait. Természetesen, ezek nem mindenkinek működnek. Ha így lenne, akkor csupa boldog, sikeres, egészséges és lottónyertes ember élne a bolygón. Ez is azt mutatja, hogy a sikerért tényleg tennünk kell és tényleg csak úgy tűnik, mintha minden olyan egyszerű lenne. Persze, valahol nagyon is egyszerű ez az egész, hiszen, semmi mást nem kell tennünk, csak működtetnünk kell a számunkra leghatékonyabb technikát. És ne feledjünk el segítséget kérni! Tanulni sem szégyen! Sőt! Minden sikeres ember, aki valaha könyvet adott ki, leírta, hogy fektess önmagadba, mert a legjobban elköltött pénz, az önmagadba fektetett pénz. Nem ismerek olyan sikeres és egyben híres embert, aki ezerszer ne mondta volna ezt el könyvben vagy akár több száz interjúban.

Szerinted mi a legcélravezetőbb technika?

Az önismeret. Ismerd önmagadat, értsd a működésedet. Tudatosítsd az önkorlátozó hiedelmeidet. Tudd, hogyan működik a lelked és a pszichéd. Tudd, mi motivál, mi inspirál. Dolgozd föl a traumáidat és sok esetben szükséges a szemléletmód megváltoztatása is.

Ezt tantják éveken keresztül a pszichológián, nem?

Nem kell pszichológussá képezned magad ahhoz, hogy megértsd a motivációidat, az önkorlátozó hiedelmeidet vagy a tudatalattid seggítő-gátló mechanizmusait. Segítség, viszont kell hozzá. És ahhoz is, hogy ezeket a korlátozó, gátló mechanizmusokat átírd. De éppen ezért született meg a legújabb kutatásokkal kiegészített kétmodulos kurzusom. Ebben segítek az embereknek.

Akkor beszéljünk egy kicsit erről a képzésről. Ha jól értem, akkor itt a résztvevőket megismerteted az önhipnózis módszrével, és azzal, hogyan tudják ezt a módszert a sikereik elérésben felhasználni.

Az American Health Magazine-ban jelent meg egy igen fontos kutatás, miszerint a hipnoterápia hat ülés után 93% javulást eredményez. Ezt az eredményt, mára a saját parxisom is visszaigazolta a számomra. Természetesen, a hipnoterápia és az önhipnózis között igen nagy különbség van, de miért ne lehetne megtanítani az önhipnózist az embereknek, hogy ez által is még hatékonyabbá váljon a terápiájuk, illetve jobbá az életük. Hiszen, nem mindenkinek van szüksége terápiára, valakinek csak tanácsadásra vagy egy kiadós beszélgetésre van szüksége.

Ha a hipnoterápiával, viszonylag gyorsan, ilyen jó eredményeket tudunk elérni, akkor az önhipnózis is hatékonyan tud segíteni az élet számos területén. Természetesen, ha valaki használja a technikát.

Eredetileg, a képzés egymodulos volt, de mára annyi új kutatási eredményünk lett, hogy egyszerűen nem fért már bele a tudásanyag egy modulba. Így, az első modulba kerültek az alapok, ahol is megtanulják az emberek megérteni önmagukat, az elméjük működését. Ha tudod, hogy valami hogy működik, akkor meg is tudod változtatni azt. Megtanítom a hatékony célkitűzés alapjait, majd komolyan begyakoroltatom a résztvevőkkel az önhipnózis alkalmazását. Senki nem ér rá unatkozni, mindenkinek komolyan dolgoznia kell! – neveti el magát.

A második modul pedig, 16 órányi tömény munka, ahol foglalkozunk a döntési mechanizmusainkkal, azzal, hogy miután elértük a vágyott célt, miért állunk ott mégis lesújtva, hogy

“De én nem ilyen lovat akartam!”

 

egészen odáig, hogy hogyan is fogod elérni a valójában vágyott sikert. Az önhipnózison belül, több technikát is kapsz a kezedbe.

A magánpraxisodban is foglalkozol a siker elérésének kérdésével. Kinek ajánlod a kurzust és kinek a személyes konzultációt?

A személyes konzultáció mindig egyénre és konkrét problémára szabott. A figyelmem, 100%-osan a kliensé.

Egy kurzus, soha nem lesz összehasonlítható egy személyre szabott, személyes tanácsadással, így nem is várjuk ezt tőle. Ugyanakkor, pont ezért limitált a résztvevők száma, hogy mindenkire jusson kellő figyelem és mindenkire legyen időm személyesen is.

A tanfolyam, kifejezetten gyakorlatorientált. Módszertant tanítok és gondolkodásmódot. Aki elvégzi a kurzust, az egész életén át és élete bármely területén használható tudást kap. Csak alkalmaznia kell!

A tanfolyamot, mindenkinek ajánlom, aki szeretne változtatni életén, körülményein, és hajlandó is tenni ezért. Aki szeretné megismerni motivációit és hatékonyan irányítani életét. Aki egy egészséges és sikeres életet akar élni.

A tanfolyamon résztvevő embereknek a tanfolyam után elengeded a kezét vagy van valamiféle utánkövetés? Később is megkereshetnek a kérdéseikkel?

Személyes, egyénre szabott konzultációra bárki bátran jelentkezhet, aki úgy érzi hogy támogatásra van szüksége lelki, pszichológiai, mentális-egészségügyi vagy szimplán táplálkozási, életviteli kérdésékben és mer is segítséget kérni.

Életmód tervezésre is lehet jelentkezni. Ide is limitált a jelentkezési lehetőség, mivel egy-egy embert, akár éveken át is követünk, fogjuk a kezét és mentoráljuk az élet számos területén, de tessék bátran e-mailt írni és kérdezni! A sikeres embert azt különbözteti meg a sikertelentől, hogy cselekszik!

És van egy kis “klubunk” is, ahol havonta négy alkalommal nyújtunk segítséget. Megbeszélünk egy problémát, annak megoldási lehetőségét, átnézzük a célkitűzéseket, segítünk jól megfogalmazni, lehet engem, minket kérdezni és az új kutatási eredményekről is beszámolunk, amiket fel tudunk használni az életünkben.

Akinek esetleg felkeltettük az érdeklődését hogyan talál meg téged?

Első sorban e-mailben, de a honlapra, a www.itakecontrol.hu -ra is felteszünk minden fontos információt. Van facebook, twitter és instagram oldaunk is.

Végül egy utolsó kérdés – összefoglalnád nekünk pár sorban, hogy szerinted mi különbözteti meg a sikeres és a sikertelen embereket?

  • A sikeres ember mer álmodni. A sikertelen csak álmodozik.
  • A sikeres ember célokat tűz ki. A sikertelen vágyakozik.
  • A sikeres ember cselekszik. A sikertelen halogat.
  • A sikeres ember tudatosan éli az életét. A sikertelen sodródik az árral.
  • A sikeres ember tudja, hogy a legjobb befektetés az önmagába fektetett összeg. A sikertelen ember mindenre költ csak saját fejlesztésére nem.
Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .