Életmód tervezés, Horizont
Szólj hozzá!

Pacsirták vs. éjjeli baglyok

Lassan, vége az első iskolai hónapnak. Ezt, első sorban nem a naptár mutatja, hanem a postaládánkban landoló levelek mennyisége. Talán, végre rendeződik az évkezdeti káosz. Esetleg, éppen az ellenkezője 🙂

Többen írtátok, hogy nehezen vágtok rendet a káoszban. Sokan, gyerek nélkül is elúsznak és összecsapnak a fejük fölött a hullámok, ezért kértétek, hogy írjunk és adjunk ötleteket időbeosztásból, időgazdálkodásból vagy más néven time managementből.

Nem rejtjük véka alá, hogy ezen egy kissé meglepődtünk, mivel számos oldal ír a témában, tele az internet mindenféle tanácsadó oldallal, online és offline tanfolyamokkal, ingyenes és fizetős megoldásokkal, e-mail tréningekkel és még ki tudja mennyi mindennel. Ezért aztán, joggal kérdeztünk vissza, miért?

A válaszadók leveleiből egyértelművé vált, hogy nem kezdők a témát illetően. Többen, többféle tanfolyamot is kipróbáltak, végig csináltak, de valami miatt egyik sem működött. Kértük, adják meg az általuk próbált oldalak címét. Tanulmányozva ezeket, kiderült, hogy mindenki beszél mindenről – hogyan kezeld a határidő naplód, hogyan használj színkódokat, hogyan díszítsd a naptárad stb., stb., stb. -, de az egyik leglényegesebb dolog, sehol sem hangzik el:

ÖNISMERET

MILYEN TÍPUSÚ EMBER VAGY?

A skatulyázást mindenki utálja, de ettől még tény, hogy vannak dolgok, amikben vagy ide vagy oda tartozol. Ez a dolog is ilyen. Mit kell magadról tudni, mielőtt bárminemű időgazdálkodós dologba belekezdenél?

Pacsirta

 

PACSIRTA VAGY

 

 

vagy

 

Bagoly

 

ÉJJELI BAGOLY VAGY?

 

Miért fontos ez?

Nagyon egyszerű. Azért, mert nem mindegy, mikor vagy a leghatékonyabb. Egy pacsirta/kiskakas/early bird típusú ember a kora reggeli órákban a leghatékonyabb, míg egy éjjeli bagoly a késő esti órákban. Ez, azt jelenti, hogy egységnyi idő alatt, ekkor tudja a legtöbb feladatot elvégezni az ember. Nincsenek kifogások, nincsen nyűglődés, nincsen

“éhesvagyok/kakilnikell/pisilnikell/szomjasvagyok/takarítanikell”

stb. pótcselekvések. Hatékonyan tudsz koncentrálni a feladataidra, ilyenkor vannak a legjobb ötleteid, szárnyallsz.

Nyílván, egy 9-17-ig tartó munkarendben az eléggé nehezen megvalósítható, hogy csak és kizárólag a legproduktívabb időszakodban dolgozz. Ennek, meg is van az eredménye a cégeknél, mikor a T. Munkatársak, reggel 10-11-kor még kóvályognak, kávézgatnak és csak “imitálják” a munkát, de semmivel sem haladnak, míg más – pl. a pacsirták – déli 12-re már megváltották a világot.

Mit tehetek, ha éjjeli bagoly vagyok?

Ha szabad ember vagy: vállalkozó, szabadúszó, digitális nomád vagy egyszerűen csak a saját magad főnöke vagy, akkor értelem szerűen délután oldod meg a feladataidat, míg a reggeled és délelőttöd “lötyögéssel”, kávézgatással, ébredezéssel telik.

Ha rabszolga vagy, nem tehetsz mást, minthogy beállsz a sorba, DE! – és itt a “de-n” van a hangsúly – még mindig időzítheted a fontosabb, pirvát projectjeidet a délutáni órákra. Egyszerűen úgy kell összeállítanod a feladat-listádat, hogy a prioritást élvező elvégzendők a leghatékonyabb időintervallumra essenek.

Mivel nem látunk bele, mindenkinek a napirendjébe ezért, egy ilyen cikk keretei között csak általálnos ötleteket, tippeket tudunk nektek adni, de vannak, általános, mindenkire vonatkozó szabályok, amiket aztán, egy privát coaching során lehet finomítani, személyre szabni.

1.Ismerd meg önmagad

➡️ Pacsirta vagy, vagy éjjeli bagoly?
➡️ Mikor vagy a leghatékonyabb?
➡️ Mikor és hol születnek a legjobb ötleteid?
➡️ Mikor vagy a legenergikusabb?

 

2.Az információid alapján szervezd meg a napodat

➡️ Írd össze a napi teendőidet
➡️ Priorizáld azokat
➡️ A legfontosabb dolgokat tedd a leghatékonyabb időszakodba
➡️ Nyilván, vannak olyan feladatok, amiket valamelyik hivatal nyitvatartásához kell szabnod, de ugye nem kell minden nap okmányirodába vagy bankba menned. Ezért:

3.Automatizáld az életed, amennyire lehetséges

Mit értünk ez alatt?
➡️ Például azt, hogy ne álldogálj órákat a postán csekkekkel, mikor ma már létezik a netbankár, és akár éjjel egykor is elintézheted az átutalásaidat, sorbanállás nélkül, kényelmesen, otthonról. Vagy, ha megbízol a szolgáltatódban, használd a csoportos befizetési megbízást.

➡️ Szorítsd rá kapcsolataidat a hatékony kapcsolattartásra. Ha öt percenként csörög a telefonod midenféle apróság miatt, a nap végén azon kapod magad, hogy egész nap a telefonon lógtál, teljesen értelmetlen dolgok miatt, a feladataid meg végezetlenül várnak rád. Az esetleges határidőket, már meg sem merjük említeni. Ha például, az e-mailjeidet megnézted reggel, akkor kapcsold ki a rendszert, mert ha minden egyes e-mail érkezéskor átkattintasz, soha sem fogod befejezeni az éppen aktuális feladatod.

4. AKARATERŐ

Sajnálom, hogy ezt megint le kell írnom. Kivételesen nem ezzel kezdtem a cikket, mert mindegyik kapcsolódó cikkünk elején ott virít ez a szó. És hogy miért ilyen fontos? Azért kérlek, mert ha az egész napodat el-Facebookozod, vagy más hasonló rendszerben ragadsz le, akkor a nap végén azon kapod magad – bárhová is tartozz -, hogy egész nap nem csináltál semmit.

Ha másként nem megy, állíts be magadnak időkorlátot. Elképzelhető, sőt biztos, hogy először nem fogsz beleférni a saját magad állította időkorlátba. Akkor sem, ha rögtön 2 órát adsz magadnak a Facebookon. De ha kitartasz, bele fogsz jönni és simán tartod majd az egy órás korlátot is. Mára már vannak profi Facebookozók, akik képesek akár 30’ alatt is mindent elintézni úgy, hogy még az ismerőseik üzeneteire is válaszolnak. Tehát, nem reménytelen a helyzet 🙂

Ha nincs akaraterőd, kitartásod és önismereted akkor hiába a naptár díszítés, hiába a színkódolás és teljesen felesleges a huszadik online időgazdálkodós tréning is akár ingyenes akár fizetős, soha nem jutsz egyről a kettőre.

Mindenkinek sok sikert kívánunk az új napirend kialakításához.

Továbbra is várjuk kérdéseiteket e-mail címünkön. A közérdekű kérdéseket a jövőben is egy-egy cikk formájában válaszoljuk meg, hogy minél többetekhez eljusson az információ.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .