Pszichológia
Szólj hozzá!

A histrionicus személyiségzavar 6 jellemzője

Egy nyugodt, konzervatív munkakörnyezetben nehéz nem érszrevenni ha valaki drámázik. Nyilvánvaló, hogy mindenhol előfordulhat feszültség nagyobb nyomás alatt, de drámázásra, teatralitásra nincs szükség. Feltűnő, és rögtön a figyelem központjába kerül az az ember, akinek nem megfelelő a magatartása.

A folyton drámázó, teatralitásokkal élő, folyton a középpontban lenni akaró embereket a modern kultúrában legtöbbször a “drámakirálynő” kifejezéssel illetik. De a pszichológiában, a histrionicus személyiségzavar címkét kapják. Mint minden személyiségzavar, ez is átható, azaz minden környezetben létezik: otthon, a baráti körben és a munkakörnyezetben is. Az ebbe a kategóriába tartozó személyeknek állandó a dramatikus viselkedése, az érzelmek eltúlzott, sarkított kifejezése és szuggesztibilitása. Sokszor hagynak másokat figyelmen kívül, miközben ők maguk állandóan mások figyelmét keresik.

Az alábbiakban, a histrionicus személyiségzavar hatféle jellemzőjét mutatom be, melyek előfordulhatnak a munkakörnyezetben:

1.) Érvényesítés

A histrionicus személyiségnek elengedhetetlen szüksége van a jóváhagyásra a munkatársaktól és a főnöktől. Ez, abban nyilvánul meg, hogy könnyen befolyásolható hogy még több jóváhagyást szerezzen.

2.) Feladatok

Nagy lelkesedése van a projektek iránt, de hiányzik a nyomonkövetés. Általában, ennek a személyiségzavarnak erős a motivációja és a elkötelezettsége a feladat iránt és a feladat elkezdésére, de nehézségei vannak a feladat befejezésével, mikor is a kezdeti izgatottság elmúlik. Ezeknek a személyeknek hatalmas igényük van az azonnali kielégülésre, mohóságuk felülkerekedik.

3.) Kapcsolatok

Gyorsan kapcsolódik és ragaszkodik a munkatársaihoz, azonnal a legjobb barátoknak hívja őket, mégha ez az érzés nem is kölcsönös. A munkatársak, gyakran kerülik őket, hogy határozott határokat tudjanak kijelölni. A histrionicus személy új és újabb kapcsolatok izgalmát keresi és elhagyja, lerombolja a régi kapcsolatait.

4.) Napról napra

A histrionicus személy impulzív és kockázatvállaló. Könnyen megúnják a rutint és az ismétlődő munkafolyamatokat. Vágynak a figyelemre, ezért mindent meg is tesznek és ha nem kapják meg, képesek őrült dolgokat is tenni. Ha nem tudnak a dolgok középpontjában lenni, depressziót okoz náluk.

5.) Visszajelzések

A histrionicus személyiségzavarral küzdők érzékenyek a stresszes munkakörnyezetre, túlzottan aggódnak a felelősségvállalás miatt és a részletekre nem figyelő beszédstílus jellemzi őket. Ugyan lehet érzelmileg kifejező és manipulálható, de ugyanakkor nagyon felszínes, labilis és hazug.

6.) Etika

Másokkal való kapcsolatát gyakran szexuálisan csábító vagy provokatív, inadekvát magatartás jellemzi. Nem érdekli, ha más már kapcsolatban van, nem érdekli a lehetséges konfliktus kialakulása pl. munkahelyen. A külső megjelenését folyton a figyelem felkeltésére használja. A kapcsolatait sokkal intimebbnek tekinti, mint amilyenek azok valójában.

Ennek a viselkedésnek köszönhetően sok histrionicus nem marad meg sokáig egy munkahelyen – ami szomorú, mert általában nagyon kreatívok. Energiaszintjük és lelkesedésük izgalmas lehet, átragadhat a környezetre. Noha úgy tűnhet, hogy jobban működnek a nem strukturált környezetben, a túl sok rugalmasság még nagyobb kockázatvállalást eredményezhet. Jól működnek olyan környezetben, ahol a szabályokat folyamatosan megerősítik és gyakran jutalmazzák őket.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .