Pszichológia
Szólj hozzá!

10 tulajdonság mely személyiségzavart jelezhet

Életünk során, valószínűleg mindannyian találkozunk olyan emberekkel – akár a családunkban, a baráti, ismerősi körünkben vagy akár a munkahelyünkön -, akiknek személyiségzavaruk (PD) van.

Általános szabály, hogy a személyiségzavarokkal küzdő embereknek nehéz megbirkózniuk vagy egészséges kapcsolatot fenntartaniuk másokkal. Kötekedők, makacsok és még frusztrálóak is tudnak lenni, főleg, ha nem tudjuk és nem értjük, hogy az adott személy személyiségzavarral küzd. Ráadásul, mindenkinél másként nyilvánulhat meg ez a probléma. A PD-ben szenvedő személynek pontatlan felfogása van a valóságról, mely minden környezetükre igaz, főleg ha 18 éves korukig nem diagnosztizálták náluk a problémát. Ugyanakkor, a hivatalos diagnózist megelőző öt évben már bőven van jele a problémáknak, melyek segíthetik annak pontos feltárását.

Noha több más személyiségzavart is megkülönböztetünk egymástól, melyeket nem listázok itt, például a passzív-agresszív és depresszív, a főbb személyiségzavarok a következők: antiszociális, nárcisztikus, borderline, histrionikus, obsessive-complusive (rögeszmés-kényszeres), paranoid, skizoid, skizotípiás, dependens és elkerülõ.

Annak érdekében, hogy felismerjük a személyiségzavarban szenvedő személyeket, az alábbiakban tíz jelet mutatunk, amelyek utalhatnak arra, hogy az adott személy PD-ben szenved.

1.) Többszörös félreértés.

A PD-betegek gyakran hallanak olyan szándékokat, amelyeket senki sem fejez ki. Ez azt jelenti, hogy gyakran úgy érzékelik, hogy valaki mondandójának hátsó jelentése van. A nárcisztikus azt hallja, hogy valaki idealizálja őt, miközben ez egyáltalán nincs így, az elkerülő gyűlöletet fog hallani, miközben a mondanivalóban sehol sincs gyűlölet. Bármi legyen is a belső párbeszéd a PD személy agyában (például bizonytalanság, fölény vagy érzelem), az az, amit másokra projektál, hogy róla szól.

2.) Főbb tévhitek.

A félreértések miatt a PD-ek jelentős tévhitekkel bírnak másokkal fennálló kapcsolataik és a társadalmi helyük szempontjából. A histrionikus PD-ben szenvedők híresek arról, hogy a legjobb barátokká válnak, amikor találkoznak valakivel, és nincsenek tudatában annak, hogy a másik embernek nem ugyanaz az érzése.

3.) Spoiler alert.

A spoiler olyan személy, aki tönkreteszi más jókedvét. Magyarul, akár hangulatgyilkosnak is hívhatnánk. Szóval a “spoiler személy” tönkreteszi más meglepetését, lelövi egy film befejezését, feleslegesen drámázik, például irreális kockázatokat hoz fel egy programmal kapcsolatban. Ennek az a célja, hogy a figyelem középpontjába kerüljön és mindenki lássa, hogy milyen okos. Ez egy klasszikus rögeszmés-kényszeres és nárcisztikus viselkedési forma.

4.) A nem, nem jelent nemet.

A határok túllépése a PD tipikus jele. Ahelyett, hogy felismernék, hogy egy másik személynek joga van a hátrok kijelöléséhez, rutinszerűen felülírnak minden olyan határt, amely nem tetszik nekik.. Az antiszociálisok és a borderline-ok eltérő okokból teszik ezt. A borderline-ok, az esetek többségében nem tudják, hogy átlépték a határokat, míg az anti-szociálisokat örömmel tölti el a határok áthágása.

5.) Az áldozati kártya kijátszása.

A felelősség elkerülése érdekében a PD kijátsza az áldozati kártyáját és viselkedésének igazolására például gyermekkori traumáit hozza fel. Az egy dolog, hogy egy traumatikus esemény az érintett személynél PTSD-reakciót vált ki, de egészen más a helyzet, ha ezt az eseményt az adott személy az irányítás megszerzésére, a másik személy kihasználására, mások manipulálására vagy a felelősség alól való kibúvásra használja. Ez a paranoidok, dependensek és antiszociális emberek rendszeres viselkedési formája.

6.) A kapcsolatok egyensúlyhiánya.

Néhány PD-nek túlságosan intenzív kapcsolata van, például a borderline-oknak, histrionikusoknak és a dependenseknek, míg más PD-eknél hiányzik az intimitás, mint például a nárcisztikusoknál, az elkerülõknél, a skizoidoknál, a skizotípoknál, az obszesszív-kompulzívoknál és az antiszociálisoknál. Akárhogy is, nincs egyensúly a kapcsolaton belül, vagy “túl elvarázsoltak”, vagy pedig teljesen hiányzik az intimitás.

7.) Nincs haladás.

A PD-nél nincs sok növekedés. Megváltozhatnak, de a változás hosszú és időigényes folyamat. A legtöbb személyiségzavarosnál soha nem szűnik meg a személyiségzavar, kivéve a borderline-t. Ez az egyetlen személyiségzavar amelynél a kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy bizonyos terápiatípusokkal javulhat.

8.) A hibás váltás.

Amikor a személyiségzavaros személy egy másik jelentős terápiával kezdi a terápiát, nagyon gyorsan képes önmagáról tiszta képet festeni, miközben a másik ember őrültnek tűnik. Az obsessive-compulsive-ok a partnerük hibáinak lisájával érkeznek. Amikor szembesülnek a saját hibáikkal, gyorsan elkezdenek másokat hibáztatni és igyekeznek rávilágítani mások hibáira.

9.) Nyílt hazugság.

Az egy dolog, ha egy másik ember érzéseinek védelmében kreálunk valami hazugságot – egy személyiségzavaros ilyet soha nem tesz – és egy másik dolog az, ha nyilvánvalóan és tudatosan hazudunk, hogy megvédjük magunkat. Ez az önvédelem érdekében történik, mivel a személyiségzavaros egyének nem ismerik el, hogy a probléma bennük rejlik. Ha mégis, akkor próbálják elbagatellizálni vagy túldramatizálni, ezzel megpróbálva a másik személyt bevonni a saját realitásukba. Az antiszociálisok hazugságai a legkárosabbak, mivel általában traumás eseményt eredményeznek a másik személy számára.

10.) Az élet torzulása.

Mind a szkizoid, mind a szkizotíp torzult képet ad az életről és a helyéről benne. Hajlamosak egy prizmán keresztül látni a világot, ahol a dolgok nem pontosan azok, aminek látszanak. Nagyon sok a fantázia egy olyan világban, amely nem a valóságon alapul.

Noha a tíz jel bármelyike utalhat arra, hogy egy személynek személyiségzavara van, az illetőnek felnőttnek kell lennie, és egy terapeuta diagnózisa szükséges a rendellenesség megerősítésére. Ha bármilyen aggálya van egy barát vagy családtag miatt, keressen segítséget és beszéljen szakemberrel, mielőtt sietős következtetéseket von le.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .