Táplálkozás
Szólj hozzá!

Candida – Orvosi vizsgálat

Előző cikkünkben, ahol is a candidiázis tüneteit tárgyaltuk, többször említettük, hogy mindenféleképpen forduljanak orvoshoz öndiagnózis helyett. Több ügyfelünk is kérdezte, hogy milyen vizsgálatokra számíthatnak, illetve, hogyan tudják kimutatni a gombásodást a szervezetben.

CandidaAlbicansSkinA gombák kimutatása a szervezetben, úgynevezett laboratóriumi diagnosztikával történik. Ez, ma már nem újdonság senkinek sem, hiszen többször átestünk már vérvételen, vizelet -vagy széklet viszgálaton.

A vérvizsgálaton belül két vizsgálatot szoktak végrehajtani, az úgynevezett HAT-vizsgálatot, illetve az IFT-vizsgálatot. Míg a HAT-vizsgálat az immunrendszer aktuális állapotáról ad információt számunkra, addig az IFT-vizsgálattal azt tudjuk megállapítani, hogy volt e fertőzés a szervezetben. Az IFT-vizsgálat során a vér IgG szintjét vizsgálják, mely immunglobulin a fertőzés után még egy hónappal is jelen van a vérben.

Mivel, a gombák különböző helyen támadhatnak, ezért a testünk több tájékáról is történhet mintavétel. Például a:

  • Légutakból
  • Szájból
  • Bőrről
  • Körmről
  • Hajról vagy szőrszálakról

Amennyiben hörgőváladék mintára van szükség, azt minden esetben tüdőgyógyász szakorvos veszi le. Egy bronchoszkóp segítségével behatol a légutakba, és leszívja a hörgők által termelt folyadékot.

A szájból egy egyszerű spatulával vagy vattával vesznek kenetet. A körömről lekaparhatnak egy kis réteget, vagy akár le is vághatnak belőle egy kisebb darabot. A bőrről szintén kaparékot vesz az orvos, míg a hajból hajszálcsonkot a szőrből pedig szőrcsonkot vesznek csipesszel.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .