Felhasználás előtt, valamennyi gabonafélét szűrőben, folyó vízzel alaposan át kell mosni. Ezután, ugyan úgy, mint a babot szokás, éjszakára beáztatjuk a gabonánkat hideg vízbe. Érdemes hűtőbe vagy egyéb hideg helyre rakni.
A gabonát fedő alatt, lassú tűzön fözzük. A tűzről levéve állni hagyjuk egy kis időre. Egyszerre, nagyobb adag gabonát is megfőzhetünk. Ez esetben a főzés után gyorsan kell lehűtenünk, majd mélyhűtőtasakba vagy egyéb jól záródó edénybe kiporciózzuk és hűtőbe tesszük. Körülbelül öt napig friss marad és fogyasztható.
A gabonafélék áztatása és párolása
|
||
Gabona
|
Áztatási idő (h)
|
Párolási idő (s)
|
Búza
|
8-12
|
50-60
|
Tönköly
|
8-12
|
50
|
Aszalt tönköly
|
2-12
|
40
|
Rozs
|
8-12
|
60
|
Árpa
|
6-12
|
40
|
Zab
|
2
|
30
|
Hajdina
|
nem szükséges
|
20
|
Köles
|
nem szükséges
|
20
|