 Felhasználás előtt, valamennyi gabonafélét szűrőben, folyó vízzel alaposan át kell mosni. Ezután, ugyan úgy, mint a babot szokás, éjszakára beáztatjuk a gabonánkat hideg vízbe. Érdemes hűtőbe vagy egyéb hideg helyre rakni.
Felhasználás előtt, valamennyi gabonafélét szűrőben, folyó vízzel alaposan át kell mosni. Ezután, ugyan úgy, mint a babot szokás, éjszakára beáztatjuk a gabonánkat hideg vízbe. Érdemes hűtőbe vagy egyéb hideg helyre rakni.
A gabonát fedő alatt, lassú tűzön fözzük. A tűzről levéve állni hagyjuk egy kis időre. Egyszerre, nagyobb adag gabonát is megfőzhetünk. Ez esetben a főzés után gyorsan kell lehűtenünk, majd mélyhűtőtasakba vagy egyéb jól záródó edénybe kiporciózzuk és hűtőbe tesszük. Körülbelül öt napig friss marad és fogyasztható.
| A gabonafélék áztatása és párolása | ||
| Gabona | Áztatási idő (h) | Párolási idő (s) | 
| Búza | 8-12 | 50-60 | 
| Tönköly | 8-12 | 50 | 
| Aszalt tönköly | 2-12 | 40 | 
| Rozs | 8-12 | 60 | 
| Árpa | 6-12 | 40 | 
| Zab | 2 | 30 | 
| Hajdina | nem szükséges | 20 | 
| Köles | nem szükséges | 20 | 
