Pszichológia, Táplálkozás
Szólj hozzá!

A koleszterin és a kognitiv funkció

A legendás Framingham Heart Study most publikált részvizsgálata valószínűleg még sok vitát kavar: a Psychosomatic Medicine-ben megjelent tanulmány összefüggést talált a vér alacsony összkoleszterin szintje és a gyenge kognitív szellemi képességek között. A vizsgálatban csaknem kétezer felnőtt vett részt, 789 férfi és 1105 nő, akiken semmi jele nem volt a dementiának. A vizsgált személyek spontán összkoleszterin szintjét 16-18 éven keresztül kétévenként megmérték és a megfigyelési idő végén részletes kognitív vizsgálat történt.

cholesterinAz eredmények azt mutatták, hogy az összkoleszterin érték és a vizsgált kognitív funkciók (verbális készség, figyelem/koncentráló képesség, abstrakciós képesség és az ezekből képzett összesítő adat) között szignifikáns pozitív korreláció volt. Azok, akiknek koleszterin szintje a kívánatos határ alatt volt (200-240 mg/dL).

A szerzők sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, hogy semmi adat nincs arra, hogy a koleszterin szint gyógyszeres csökkentése kedvezőtlenül befolyásolná a szellemi teljesítményt – a vizsgálat vezetője megjegyezte, hogy maga is szed koleszterin-csökkentőt és mivel annak kedvező hatását a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében egyértelműen bizonyították, nem áll szándékában a kezelést abbahagyni.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .