Lexikon
Szólj hozzá!

Mik az aminosavak?

Az aminosavak nem mások, mint a fehérjék építőkövei. Továbbá, a fehérjék emésztésének végtermékei is. Huszonkét aminosavat ismerünk, ezek közül nyolc az ún. esszenciális, azaz nélkülözhetetlen aminosav.

Az esszenciális aminosavakat az emberi szervezet nem tudja úgy előállítani, mint a többi tizennégyet, ezeket a táplálékkal vagy valamilyen kiegészítő készítmény alakjában kell felvennie. Egy kilencedik aminosavról, a hisztidinről azt tartják, hogy csecsemők és gyermekek számára esszenciális.

aszparagin

Ha egyetlen esszenciális aminosavból kevés áll rendelkezésre, vagy hiányzik, az összes többi aminosav hatékonysága is arányosan csökken!

Esszenciális aminosavak

  • Fenilanilin
  • Hisztidin (csecsemők és gyermekek számára)
  • Izoleucin
  • Leucin
  • Lizin
  • Metionin
  • Treonin
  • Triptofán
  • Valin

Aminosavak

  • Alanin
  • Arginin
  • Aszparagin
  • Aszparaginsav
  • Cisztein
  • Cisztin
  • Glicin
  • Glutamin
  • Glutaminsav
  • Ornitin
  • Prolin
  • Szerin
  • Tirozin

Ahhoz, hogy a szervezet az aminosavakat hatékonyan használhassa fel, és fehérjéket szintetizálhasson belőlük, valamennyi aminosavnak megfelelő arányban kell jelen lennie benne. Egyetlen esszenciális aminosav átmeneti hiány is súlyosan befolyásolhatja a fehérjeszintézist.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .