Az aminosavak nem mások, mint a fehérjék építőkövei. Továbbá, a fehérjék emésztésének végtermékei is. Huszonkét aminosavat ismerünk, ezek közül nyolc az ún. esszenciális, azaz nélkülözhetetlen aminosav.
Az esszenciális aminosavakat az emberi szervezet nem tudja úgy előállítani, mint a többi tizennégyet, ezeket a táplálékkal vagy valamilyen kiegészítő készítmény alakjában kell felvennie. Egy kilencedik aminosavról, a hisztidinről azt tartják, hogy csecsemők és gyermekek számára esszenciális.
Ha egyetlen esszenciális aminosavból kevés áll rendelkezésre, vagy hiányzik, az összes többi aminosav hatékonysága is arányosan csökken!
Esszenciális aminosavak
- Fenilanilin
- Hisztidin (csecsemők és gyermekek számára)
- Izoleucin
- Leucin
- Lizin
- Metionin
- Treonin
- Triptofán
- Valin
Aminosavak
- Alanin
- Arginin
- Aszparagin
- Aszparaginsav
- Cisztein
- Cisztin
- Glicin
- Glutamin
- Glutaminsav
- Ornitin
- Prolin
- Szerin
- Tirozin
Ahhoz, hogy a szervezet az aminosavakat hatékonyan használhassa fel, és fehérjéket szintetizálhasson belőlük, valamennyi aminosavnak megfelelő arányban kell jelen lennie benne. Egyetlen esszenciális aminosav átmeneti hiány is súlyosan befolyásolhatja a fehérjeszintézist.