Táplálkozás
Szólj hozzá!

E951 – Aszpartám

aszpartamKissé meglepődtünk, hogy körülbelül 50 levelet kaptunk az aszpartamot (C14H18N2O5) illetően. Rengeteg cikk foglalkozik az interneten vele és az egyéb adalékanyagokkal. Úgy gondoltuk, hogy ez, már lerágott csont. Ezek szerint, mégsem. Való igaz, hogy a sok cikk közül, nehéz kiszűrnie egy laikusnak, hogy melyik a megbízható, valós információt közlő tartalom.

Máig hatalmas a vita az aszpartam körül. Míg többen ellenzik, sok szakember állítja, teljesen ártalmatlan édesítőszer. Kutatásokat végeztek az állítások igazolására és cáfolására egyaránt. Úgy látszik, az évek alatt nem sikerült elmozdulni a holtpontról.

Nem tisztünk megmondani senkinek, hogy mit tegyen. Mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy hajlandó e aszpartamot tartalmazó élelmiszert fogyasztani, avagy sem. Mi csupán annyit tehetünk, hogy leírunk néhány tényt.

Ahogyan azt a képlet is mutatja az aszpartam három elemből áll:

  • aszparaginsavból
  • fenilanalinból
  • metanolból

Édesítőereje száznyolcvanszor nagyobb, mint a cukoré.

Fenilanilin tartalma miatt az ún. fenilketonúriában szenvedőknél problémás. Ugyanakkor a fenilanilin ún. esszenciális aminosav, amely neurotranszmitterként működik.

Az aszparaginsav, szintén aminosav. A mérgező ammóniának a szervzetből való eltávolításában működik közre, ezáltal a központi idegrendszert védi.

A metanol már problémás, hiszen köztudomásúan szervezetidegen, mérgező anyag. Szervezetünkben az alkohol dehidrogenáz nevű enzim formaldehiddé alakítja, ami komoly sejtméreg.

Érzékeny emberek fejfájásra, kábultságra, emlékezetkiesésre, látászavarokra, rendkívüli aktivitásra, rosszullétekre és allergiás reakciókra szoktak panaszkodni, illetve ezen tüneteket egyértelműen aszpartamot tartalmazó élelmiszer fogyasztásához kötik.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .