Pszichológia
Szólj hozzá!

Politikai pszichológia – Politikai cselekvés

PolCselAz extrém politikai cselekvést két híres kísérleti kutatás helyzete éles megvilágításba:

  1. A Zimbardo-féle kísérlet
  2. A Milgram-féle kísérlet

1.) Zimbardó, az önként jelentkező diákokat két csoportra osztotta: foglyokra és felügyelőkre. A legrövidebb időn belül, mindkét csoport tipikus szerepviselkedést alakított ki. A rabtartók egy része olyan messzire ment, hogy kínozták a foglyokat, és annyira elnyomták őket, hogy a kísérletet idő előtt meg kellett szakítani.

2.) A Milgram-féle kísérletben egy be nem avatott diákot – akiről azt állították, hogy hibázott – sokkgenerátorral meg kellett büntetnie az önmaga számára méltányos büntetésnél jobban vagy kevésbé:

  • A legtöbb esetben jelentős különbség volt a sokkerősségben aközött, amit kísérleti személy adott és amit a maga számára a próbasokk folyamán hajlandó volt elfogadni.

Összefoglalásában a szerző az ember veszélyeztetettségéről ír, hogy egy kegyetlen megsemmisítő akcióban kiszolgálóvá válhat. Ennélfogva a tömegek politikai cselekvéspotenciálját magasabbra kell értékelni, mint ahogyan azt a hétköznapok reprezentálják.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .