Pszichológia
Szólj hozzá!

Pszichografológia

A grafológia a személyiség feltárását célzó tudomány, mely egy speciális úton, a kézírás vizsgálatán keresztül jut el céljához. A grafológia elnevezést a francia Michon abbé nevéhez köthetjük, aki 1872-ben ilyen címmel kézíráselemzéssel foglalkozó folyóiratot indított. A sok-sok évi kutatás ismeretanyaga orvosoknak, pszichológusoknak köszönhető. Ennek rendszerezése mára a pszichológia segédtudományává emelte a grafológiát. Az a hatalmas érdeklődés, amely e területet övezte az 1980-as évektől segítette a magyarországi “újjáéledést” is. A grafológus szakma elismertségét jelzi, hogy 1993 óta léteznek és működnek az Igazságügyi Minisztérium által kinevezett igazságügyi grafológus szakértők.

grafológiaA grafológia, lényegében pszichografológia, mert az írásforma és vonaltendenciák mögött rejlő lelki okokat kutatja. Az írás statisztikai alapokra épült elemzése, amely az íráskép egészét és részleteit az eddigi megfigyelések alapján értékeli, ennek a műveletnek a technikai része.

Ez, a technikai elemekkel dolgozó, józan módszer azonban úgy hasonlítható a pszichografológiához, ahogyan például a zenében az ujjgyakorlatok a műhöz. Az írás egyes sajátosságainak az eddig lefektetett törvények alapján álló osztályozása esetleg annyira félrevezető lehet a jellem egészét illetően, mint a buddhai legenda vak tudósainak képzete az igazságról.

A vak tudósok az igazságról vitatkoztak, s Buddha egy elefánt, különböző részeihez állította őket, hogy tapogassák meg az elefántot, és aztán mondják el neki, mi hát az igazság. Ilyenformán persze az elefánt az egyik tudósnak – aki az oldalán állt – valami érdeset laposat, a másiknak – aki az agyarát tapogatta – keményet és rúdszerűt, a harmadiknak – aki az ormányát fogta – puhán, ruganyosan kígyózót jelentett. És mindegyiknek igaza volt, mégsem tudta egyik sem az igazságot az elefánt egészét illetően, mert ahhoz látni kellett volna.

A racionális tapogatózással szemben ez a látás, a tisztánlátás az, amely a pszichografológiát a technikai íráselemzéstől megkülönbözteti. A pszichografológia sokkal régebbi, mint a modern íráselemzés. A mai grafológia valójában csak az ősi erővonal egy töredékét kísérli meg életre támasztani. A pszichografológia tehát szintézisre, összegzésre épülő tudomány. A szimbólumnyelv s a vonal-rejtjelek műfordítója.

Mi szükséges az íráselemzéshez?

A megfelelő írásminta egy A/4-es lapra írt, eredeti példányban rendelkezésre álló, minimum 15-20 soros szöveg, teljes névaláírással ellátva. Szükséges még néhány adat az író személlyel kapcsolatban, mint pl. életkora, neme, iskolai végzettsége, adat arról, hogy melyik kézzel ír, van-e sérülés az író kezén, szemüveges-e, illetve, hogy melyik országban tanulta a betűvetést.

Mi szükséges még?

Egy, úgynevezett „hozzájárulás”, mely dokumentum tartalmazza az Ön hozzájárulását írásának elemzéséhez. Ezt, nyugodtan írhatja géppel is, de aláírásának kézzel, kék tollal kell történnie.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .