A sárgaborsópüré finom és laktató körítés a klasszikus vad- és húsételekhez. A teljes őrlésű lisztből készült palacsintához és a sült padlizsánhoz is jól illik. Aki kiadósabban szereti, tegyen rá pirított hagymakarikát, és héjában főtt burgonyával fogyassza.
Hozzávalók
- 300g sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 3 szegfűszeg
- 1/4 kvk szárított majoránna
- 1/2 kvk száírott kakukkfű
- 40g vaj
- 2 tojássárgája
- szerecsendió
- só, őrölt bors
A borsót, éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A hagymát meghámozzuk, és a babérlevelet a szegfűszeggel rászórjuk. A leszűrt lecsepegtetett borsót a hagymával, a majoránnával és a kakukkfűvel feltesszük főni egy nagy lábosba. Ha felforrt, egy órán át lassú tűzön tovább főzzük.
A borsót, ismét leszűrjük, levét lecsepegtetjük, majd robotgéppel vagy mixerrel finom pürévé keverjük. Apránként belekeverjük a hideg vajat, majd a tojásfehérjét. Melegen tartjuk, de nem főzzük fel! Szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük.