Pszichológia
Szólj hozzá!

Stresszkeltő események

Számtalan esemény okoz stresszt. Vannak, melyek egyszerre sok emert érintenek, például a háborúk, természeti katasztrófák, nukleáris balesetek és a terrorcselekmények. Más típusúak az egyéni stresszorok, mint például a költözés, állásváltoztatás, vizsgadrukk, házasságkötés, egy barát vagy szülő elvesztése, komolyabb betegség. És vannak a mindennapi bosszúságaink, mint az elveszített pénztárca, veszekedés a főnökkel vagy, mikor forgalmi dugóba kerülünk, holott sietnénk.

stresszkeltoesemenyekTermészetesen, minden személynél eltérő, hogy mennyire stresszkeltőnek érez egy-egy eseményt.

Általában, minél befolyásolhatatlanabbnak tűnik számunkra egy esemény, annál inkább stresszkeltőnek észleljük. Befolyásolhatatlan esemény példul egy szeretett személy halála, az elbocsátás és a súlyos betegség. „Kisebb” fontosságú befolyásolhatatlan esemény, mikor nem férünk fel a repülőre, mert túl sok jegyet adtak el. Ezen események stresszkeltő oka az, hogy nem vagyunk képesek megakadályozni a megtörténtüket. Ilyen helyzetekben, sokszor tehetetlennek érzi magát az ember.

Az a hit, hogy befolyásolhatjuk az eseményeket, még akkor is csökkenti a szorongást, ha ezzel a lehetőségünkkel sosem élünk.

Egy stresszkeltő esemény bekövetkezésének előrejelzése általában, még akkor is csökkenti a stressz súlyosságát, ha a személy nem képes azt befolyásolni.

Ennek oka nagyon egyszerű. Az előrejelzés lehetővé teszi, hogy felkészüljünk a bekövetkező kellemetlen eseményre, adott esetben, akár megóvjuk magunkat tőle például természeti katasztrófa esetén.

Azonban, vannak olyan események, melyeket nem tudunk előre jelezni, megjósolni. Mindennapi életünkben, munkánkban is előfordulnak ilyen dolgok. Péládul, vannak munkahelyek, melyeket stresszesebbnek tartunk másoknál. Ilyen a tűzoltóság, a katonaság, rendőrség vagy akár a baleseti sebészet.

Stresszt kelthet bennünk az is, ha egy probléma kifog rajtunk, holott, meg voltunk győződve arról, hogy képesek vagyunk azt megoldalni. Az ilyen szituációk kikezdhetik énképünket, megingathatják önbizalmunkat.

Holmes és Rahe kutatók szerint, minden olyan esemény, mely jelentős mértékű alkalmazkodást kíván, például házaság, együttélés stresszkeltőnek tekinthető.

Egyes vizsgálatok szerint, vannak kulturális és életkori különbségek. Fontos az is, hogy vannak olyan személyek, akik számára a nagyobb változások és az olyan feszültségkeltő helyzetek, mint az érettségi vagy az év végi vizsgák, nem okoznak stresszt. Számukra, az ilyen helyzetek kihívásokat jelentekenk, s feldobják őket.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .