Pszichológia
Szólj hozzá!

A születési trauma-elmélet egy lehetséges alternatív megközelítése

bekesveraBékés Vera: “Előadásom kiinduló pontjaként a szülési-születési folyamatnak azt a szakaszát vizsgálom, amikor „már feltétlenül előkerítik az orvost”, aki, ha elérkezettnek ítéli az időt, felszólítja a vajúdót a kitolás megkezdésére.

A kitolási szakról szembetűnően kevesebb mondanivalója van a szakirodalomnak, mint a szülés korábbi és a következő fázisairól, holott ez a szakasz gyakran elhúzódik, sőt, a folyamat el is akadhat. A legsúlyosabb gond az, hogy a szülést levezető orvos, aki a szaktudás birtokosa – egy sajátos “félreértés” következtében anatómiai értelemben rossz utasítással a szülő nő tolási nyomását a szó szoros értelmében tévútra vezéreli! A tankönyvek idevágó részeinek valamint az orvosi felvilágosító könyvek szövegének elemzése során egy olyan jellegzetes és tanulságos “nyelvzavarra” bukkanhatunk, amelyről a klasszikus pszichoanalízisnek sem igen van mondanivalója. Már a probléma közelebbi megfogalmazása sem egyszerű, mert óhatatlanul érinti kultúránk szinte valamennyi tabu témáját.”

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .