A Táplálkozás kategória bejegyzései

Telítődésérzékelők

Ha egészen addig ennénk, míg a táplálékkészleteink mennyisége le nem érné az ideális szintet, akkor hozzávetőleg négy órán keresztül táplálkoznánk folyamatosan, mivel ennyi ideig tart az ételek megemésztése. A természet szerencsére megkímélt bennünket ettől a rémségtől, mivel szervezetünket telítődésérzékelőkkel látta el. Ezek az érzékelők az emésztőrendszer kezdeti szakaszában találhatók, és jelzik az agynak, hogy a szükséges tápanyagok úton vannak, az evés leállítható. Az evés leállítását így más – az emésztőrendszer kezdeti részén található – rendszere irányítja, mint az evés elindítását.

Kövérség – Soványság

Előző publikációinkban többször szóba került már a homeosztázis. Több levelet is kaptunk a témában, ami azt mutatja, hogy némi félreértésre adhatott okot a homeosztázis emlegetése. Nos, evési szokásaink, viselkedésünk, számos eltérést mutat a homeosztázistól. Sokunk testsúlya egyáltalán nem olyan állandó, mint ahogy a homeosztatikus nézőpont alapján várhatnánk.

Anyagcsere – Emésztés

Az éhség tanulmányozása szorosan kapcsolódik az anyagcsere és az emésztés tanulmányozásához. Sejtjeink működéséhez bizonyos tápanyagokra van szükség. Ezek a tápanyagok az emésztés végtermékei; idetartoznak a szőlőcukor (vércukor), valamint a zsírok és az aminosavak. Az éhség esetében mindhárom szabályozandó változó.