Az uborka vagy népiesen ugorka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Termését fogyasztják, aminek C-vitamin tartalma 10–20 mg/100 g, és sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz.
Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve kozmetikumként az uborkakrém, uborkaszesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású.
Vegetáriánusoknak és kétség kívül bevállalósoknak:)
Hozzávalók:
- 1 kg uborka
- 3 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
- 2 ek vaj
- 3 ek húsleves
- só
- frissen őrölt bors
- 1/2 citrom
- 100 g tejföl
- 1 csomó kapor
Az uborkát vékonyan meghámozzuk, hosszában megfelezzük, kanállal kimagozzuk, majd egyforma nagyságú csíkokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, és forró vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az uborkát és röviden tovább pároljuk.
Felöntjük a húslevessel, majd együtt 2-3 percig főzzük. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Lefedjük, majd 10 percig tovább főzzük. Tejföllel és finomra vágott kaporral tálaljuk.