Táplálkozás
Szólj hozzá!

Töltött vöröshagyma

ToltotthagymaA vöröshagyma (Allium cepa) az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj. Közép-Ázsiából került Magyarországra; ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-vitaminból 30 mg-ot, C-vitaminból 100 g-ot (de a zöldhagyma még ennél is többet), pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják. A fertőzéses orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) tüneteit is csökkenti.

Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.

Hozzávalók négy személyre:

  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 200 g darált marhahús, de lehet helyettesíteni bármilyen más hússal
  • 1 ek sovány tehéntúró
  • 1 tojás
  • 1 kk cukormentes mustár
  • 1-1 ek zabpehely, búzakorpa és zabkorpa
  • 1 ek tejföl
  • 1 kk pirospaprika
  • frissen őrölt bors (lehet vegyesen is: zöld-, fehér-, fekete- és rózsabors)
  • 50 g olaj
  • 300 ml tyúkhúsleves
  1. A hagymát meghámozzuk és kivájjuk. A belsejét félretesszük.
  2. A darált húst egy tálban összekeverjük a túróval, a tojással, a mustárral, a korpákkal, a zabpehellyel és a tejföllel.
  3. Sózzuk, paprikázzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. A masszát négyfelé osztjuk, és a hagymákat töltjük.
  4. Az olajat sütőformában felmelegítjük, beletesszük a hagymákat, majd ráöntjük a húslevest. Most adjuk hozzá, a korábban kivájt hagymadarabokat is.
  5. 175-200 Celsiusra előmelegített sütőben (gázsütő: 3. fokozat, légkeverős sütő: 180 fok) 40-60 percig pároljuk. Az elgőzölgött folyadékot időnként pótoljuk.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.