A vöröshagyma (Allium cepa) az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj. Közép-Ázsiából került Magyarországra; ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-vitaminból 30 mg-ot, C-vitaminból 100 g-ot (de a zöldhagyma még ennél is többet), pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.
Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják. A fertőzéses orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) tüneteit is csökkenti.
Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.
Hozzávalók négy személyre:
- 4 nagy fej vöröshagyma
- 200 g darált marhahús, de lehet helyettesíteni bármilyen más hússal
- 1 ek sovány tehéntúró
- 1 tojás
- 1 kk cukormentes mustár
- 1-1 ek zabpehely, búzakorpa és zabkorpa
- 1 ek tejföl
- 1 kk pirospaprika
- só
- frissen őrölt bors (lehet vegyesen is: zöld-, fehér-, fekete- és rózsabors)
- 50 g olaj
- 300 ml tyúkhúsleves
- A hagymát meghámozzuk és kivájjuk. A belsejét félretesszük.
- A darált húst egy tálban összekeverjük a túróval, a tojással, a mustárral, a korpákkal, a zabpehellyel és a tejföllel.
- Sózzuk, paprikázzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. A masszát négyfelé osztjuk, és a hagymákat töltjük.
- Az olajat sütőformában felmelegítjük, beletesszük a hagymákat, majd ráöntjük a húslevest. Most adjuk hozzá, a korábban kivájt hagymadarabokat is.
- 175-200 Celsiusra előmelegített sütőben (gázsütő: 3. fokozat, légkeverős sütő: 180 fok) 40-60 percig pároljuk. Az elgőzölgött folyadékot időnként pótoljuk.