Lexikon
2 hozzászólás

Mi az immunszuppresszió?

immunsuppressionImmunszuppresszió (immunsuppression)

Az immunrendszer csökkent működésével vagy válaszképtelenségével járó állapot, amely kialakulhat az egyedfejlődés alatt a saját antigénekkel szemben, vagy kiváltahtó mesterségesen például gyógyszerekkel.

Ha tetszett, oszd meg!

2 hozzászólás

 1. Chase, Robert MD szerint

  Elnezest, de az az erzesem, hogy egy masik fogalom is belekeveredett a definicioba: az egyedfejlodes alatt jelen levo antigeneket az immunrendszer megtanulja sajatkent felismerni, kesobb ezekkel szemben nem keletkezik immunvalasz. Ez a jelenseg az immuntolerancia. Immunszuppreszio oka lehet veleszuletett immunbetegseg, de gyakoribb a szerzett, ezek kozul is a gyogyszerekkel eloidezett, un. iatrogen allapot.
  Sok sikert!

  Chase

 2. Kedves Chase!

  Köszönjük a kiegészítést. Utánanéztünk az immunszuppresszió rövid definíciójának mégegyszer, a Brencsán Orvosi Szótár (Medicina Könyvkiadó Rt, Budapest, 2006. 4. átdolgozott, bővített kiadás) ugyan ezt tartalmazza.
  Ettől függetlenül Önnek, tökéletesen igaza van.

  Sajnos, a pszichológia keretein belül, nincs lehetőségünk bővebb, más szakirányú lexikon készítésére. Igyekszünk, a bejegyzésekben előforduló egy-egy szakzsargont megmagyarázni az Olvasóinknak. Reméljük, ez is segít nekik a tájékozódásban. Amennyiben van rá módunk linkelünk magyar vagy angol nyelvű honlapot a témában.

  Nagyon hálásak vagyunk, mikor egy-egy szakember kommentjével segíti a munkánkat. Reméljük, a jövőben is olvasónk marad, és ahol úgy érzi, megjegyzést is fűz bejegyzéseinkhez:)

  Üdvözlettel, Réka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..