Pszichológia, Táplálkozás
Szólj hozzá!

Anorexia nervosa

„Az anorexia a könyörtelen törekvés a soványságra önéheztetés által, akár a halálig is.”
(Bruch)

anorexiaAz anorexiát szélsőséges mértékű, önszándékú fogyás jellemzi. Ez a diagnózis csak azokat illeti meg, akik legalább 15%-kal könnyebbek, mint a legkisebb normális súlyuk. Néhány anorexiás rendes súlyának több mint 50%-t is elveszti. A nőknél, az anorexia diagnózisához a menstruáció hiánya is hozzátartozik. A súlyveszteségnek számos veszélyes mellékhatás lehet, köztük a kóros soványság, a fertőzésekre való fogékonyság és az alultápláltság más tünetei. Szélsőséges esetekben ezek a mellékhatások halálhoz is vezethetnek.

Az anorexia hússzor nagyobb valószínűséggel jelentkezik nőknél, mint férfiaknál, különösen a tizenévestől a negyvenéves korig. A legtöbb anorexiás fehér és felső közép– vagy felső osztálybeli.

A tipikus anorexiás szinte teljesen csak az élelmekre összpontosít, és körültekintően kiszámolja minden elfogyasztott élelmiszer kalóriáját. Ez, néha a rögeszme szintjét is elérheti. Az étkezéssel és a fogyással kapcsolatos rögeszmék kényszeres tornázást is eredményezhetnek, akár napi többórás erős edzéseket is.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .