Pszichológia
Szólj hozzá!

Antidepresszáns gyógyszerek

Szerző: Dr. Demeter Irma
szakgyógyszerész

Depresszió kezelésére a pszichológiai gondoskodás mellett gyógyszerek alkalmazására is szükség lehet, a betegség súlyosságának megfelelően. A több csoportba sorolható szereket sikeresen alkalmazzák pánikbetegségben, fóbiák esetén, kényszerbetegségben is. Közös tulajdonságuk, hogy hatásuk lassan, hetek alatt alakul ki; közben megszakítani a kezelést nem szabad, és a gyógyszert hosszú ideig kell szedni a gyógyulás érdekében.

Antidepresszans_02A nem elvethető teória szerint a depressziót egyes agyi hírvivők (neurotranszmitterek) nem elégséges működése okozza, nem termelődik elég ezekből a hírvivő anyagokból. Ezek a hírvivők viszik az információt az egyik sejttől a másikig az agyban. A gyógyszerek különböző módokon képesek hatni a rendszerre. A hírvivő molekulák lebontását, a két sejt közötti résből (szinapszis) való eltűnését, felszívódását gátolhatják (visszavétel gátlók). Egyes vegyületek hasonlóak ezekhez a hírvivőkhöz, és helyettesíthetik azokat. A hírvivők, szabályozó folyamatként, gátolják saját maguk felszabadulását. Ezt a folyamatot is képes gátolni egynéhány vegyület.

A depresszió kezelése szempontjából eddigi tudásunk szerint, a következő hírvivő molekulák fontosak: noradrenalin, szerotonin. Mindkét vegyület monoamin származék, azaz egy aminosavból szintetizálja a szervezet. Az egyes receptoraikra pozitívan ható (agonista, az eredetileg hozzákötődő vegyületet mimikálni képes) gyógyszereket, illetve ezek elővegyületeit (ezekből keletkezik a noradrenalin vagy a szerotonin) hangulatjavító gyógyszerként használják. Ezek a depresszió nevű betegségben nem, de kisebb rosszkedvű fázisban segíthetik a beteget.

A legrégebbi szerek csoportja a triciklikus vegyületek; nevük, a szerkezetből adódik. Hatásuk abban nyilvánul meg, hogy gátolják a hírvivő molekulák felvételét a sejtekbe, így tovább maradnak aktívak ezek a molekulák, nagyobb jelet közvetítenek. Egyik, hatásosabb csoportjuk kifejezetten a noradrenalin visszavételét gátolja. Depresszió, pánikbetegség, krónikus fájdalom, éjjeli bepisilés, és migrén kezelésére alkalmazzák ezeket.

Sajnálatos módon elég sok mellékhatással rendelkeznek. A mellékhatásokról tudni illik, hogy nem minden embernél jelentkeznek, teljesen egyedi, ki mennyire érzékeny ezekre, és minden egyes gyógyszernél így van. Ennek fényében, ezek a gyógyszerek okozhatják a száj száraz érzését, székrekedést, gátolhatják a vizelet kiválasztását, okozhatnak homályos látást, szívdobogást. Altató hatással is rendelkeznek, szedésük során a páciens testsúlya megemelkedhet a gyógyszer hatására. Ha ülésből hirtelen feláll a kezelt beteg, megszédülhet, ezenkívül szexuális zavarokat okozhat a gyógyszer szedése, az illető görcsküszöbe csökken, az izmai kisebb erőfeszítésre rándulhatnak. Nagyon fontos a gyógyszert az előírásnak megfelelően szedni, mert túladagolása esetén izgatottság, görcsök léphetnek fel, a beteg átléphet depresszióból mániás fázisba. A görcsök legveszélyesebb formája is előfordul, a légzőközpont bénulása, ez pedig kómát okoz.

Antidepresszans_01

Amennyiben ilyen gyógyszert kap a beteg, a következőket kell figyelembe vennie: Alkoholt fogyasztani, MAO-bénító hatású gyógyszert mellette szedni nem szabad. A kezelőorvosnak mindenképp tudnia kell róla, hogy milyen vérnyomáscsökkentőt, antipszichotikus szert, fogamzásgátlót, SSRI (később lesz róla szó) szert szed a beteg, szed-e aszpirint, fenitoint, mert ezeknek a hatását befolyásolják a triciklikus antidepresszánsok.

Vannak olyan készítmények, amelyek szelektíven csak a szerotonin visszavételét gátolják (selective serotonine reuptake inhibitor = SSRI), ők az SSRI szerek. Szerkezetük eltérő, hatásuk alapján soroljuk a szereket ebbe a csoportba. Általában elég naponta egyszer szedni ezeket, álmatlanság mellékhatásuk miatt reggel, étkezés után, hogy a hányinger, hasmenés mellékhatásukat is megelőzzük. Ezek mellett szexuális zavarokat, és súlygyarapodást, a terápia kezdetén izgatottságot, szorongást, fejfájást okozhatnak mellékhatásként. Ezek a szerek sem szedhetők együtt MAO bénítókkal. Sokkal többféle gyógyszerrel szedhetők együtt, mint a triciklikus antidepresszánsok, és kevesebb mellékhatásuk miatt elég elterjedtek. Nem csak depresszióban, hanem kényszer-, és pánikbetegeknél, étkezési zavarokkal küszködőknél (például bulimia nervosa-ban), premenstruális rossz közérzet esetén is sikerrel alkalmazzák ezeket.

A depresszióban használatos szerek harmadik csoportja a MAO-bénítók. Ezek a noradrenalin és szerotonin lebontását gátolják. A MAO (mono-amin oxidáz) egy enzim neve, ez végzi a hírvivő molekulák lebontásának első lépését. Az enzimnek két változata van, az A típus bontja a szerotonint és a noradrenalint, a B változat pedig a dopamint és tiramint. A depresszió kezelésére egyedüliként ebből a csoportból a szelektív MAO-A bénító moclobemide-et használják. Depresszióban és szociális fóbiákban használják elsősorban. Emésztőrendszeri problémák, izgatottság, álmatlanság jelentkezhet mellékhatásként, illetve fejfájást, szédülést okozhat. Mint az előzőekben említettem, triciklikus és SSRI antidepresszánsokkal, venlafaxinnal, és pethidinnel sem szabad együtt szedni.

Végül, de nem utolsó sorban, vannak atípusos szerek, amelyek egyik csoportba sem sorolhatóak. Ezekből akkor választanak, mikor mellékhatásuk, vagy a terápiás eredménytelenségük miatt az előzőek helyett másikat keresnek. A venlafaxin hasonlóképp hat, mint az SSRI csoport tagjai. Mellékhatásaik is hasonlók, de több egyéb gyógyszerrel szedhetők együtt, mint azok. A bupropion gyengén gátolja a noradrenalin és a dopamin visszavételét. Mellékhatásként izgatottságot, álmatlanságot okozhat, extrém esetben görcsöket. Jól együtt szedhető más gyógyszerekkel.

A reboxetin szelektíven a noradrenalin visszavételére hat. Mellékhatásaként álmatlanságot írtak le. A trazodon szelektíven a szerotonin felvételét gátolja. Szédülést, álmosságot okozhat, az illető vérnyomása esik, hányingert válthat ki. A nefazodon nagyon hasonló a trazodonhoz, de csak gyengén okoz álmosságot. Viszont nagyon sok gyógyszerrel nem szedhető. A mirtazapin és a mianserin több receptorra is hatással van, naponta elég egyszer szedni, és mivel álmosságot okoz, javasolják az esti szedését. Súlygyarapodást idéz elő.

A tianeptin hatásmódja ismeretlen, az eddig ismert módokon nincs hatással. Erőteljes nyugtató hatással is rendelkezik, ezért az alkohol-elvonó kúrában is alkalmazzák. Mellékhatásai a triciklikus antidepresszánsokéihoz hasonló, ám annál enyhébb. A legújabb eredmények alapján bevonult az antidepresszáns terápiába az orbáncfű kivonat is, amely valószínűleg ugyancsak a hírvivő molekulák visszavételének gátlását okozza. Emésztőrendszeri problémákat, fejfájást, szájszárazságot, szexuális panaszokat okozhat mellékhatásként. Nagy dózisban fényérzékenységet okoz. Elég sok gyógyszerrel kölcsönhatásba lép. Általában az enyhébb formákban alkalmazzák.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .