Pszichológia
Szólj hozzá!

Csak a pénzt viszi a netes kamu IQ-teszt

Lánclevelekben és különféle weboldalokon hirdetik a „nagy európai IQ-bajnokságot”, amelynek révén az üzemeltetők szerint kiderülhet, melyik európai ország polgárai a legintelligensebbek. A nagy versengés mögött azonban egyszerű haszonszerzés áll.

iq„Győzzük le Európát! Eljött a mi időnk! Elindult a nagy Európai IQ bajnokság. Bebizonyíthatjuk végre, hogy mit tudunk. Ugye te is biztos vagy abban, hogy ezt a versenyt csak mi nyerhetjük meg! Töltsd ki a tesztet, és segítsd győzelemre Magyarországot! Töltsd ki a tesztet most! Add tovább ezt a levelet minden olyan ismerősödnek, aki segíthet elérni a célunkat, elfoglalni méltó helyünket Európában” – olvasható egy interneten keringő lánclevélben, amelyhez hasonlók egyre agresszívebben jelentek meg az elmúlt hetekben, IQ-lázban tartva a netezőket (az IQ-teszt kifejezés a múlt héten az első helyen állt a Google magyar keresések között szemléző kulcsszó-toplistáján).

Egy klikkelés és kiderül, hogy a „nagy európai bajnokság” egy magyar domainnév alatt futó weboldalon zajlik – legalábbis idehaza, az oldalnak ugyanis számtalan külföldi domain alatt futó mutációja fellelhető. Annak ellenére, hogy a magyar webhely tulajdonosa a domainregisztrációkra specializálódott budapesti székhelyű Domain Registrar Kft., a lap hemzseg a magyartalan, értelmetlen kifejezésektől, mondatoktól (csak egy példa: „Ma vizsgáljuk Magyarország 203 emberek”). Érdekes, hogy a cég egy másik honlapot is üzemeltet ugyanebből a célból, az már kevésbé magyartalan.

Első ránézésre persze már az is gyanút ébreszthet, hogy a főoldalon az IQ-val kapcsolatos rovatokon (Történetünk, Töltsd ki a tesztet!, IQ Klub) kívül egy Jutalékrendszer menüpontot is találunk. Ha átverekedjük magunkat a teszten, megértjük, mi szükség van erre. Az online kitölthető feladatsor végén ugyanis csak akkor tudjuk meg az eredményt, ha egy megadott telefonszámra sms-t küldünk, 1000 forintért. Ekkor az is világossá válik: az üzemeltetők célja, hogy minél többen töltsék ki a tesztet és fizessenek az eredményért. Az országok közötti versengés eredménye pedig kimerül egy állítólagos statisztika közléséből, melyen jelen sorok írásakor Ciprus vezetett 114,68-as “IQ-eredménnyel”, lekörözve a 110,14-es teljesítményt produkáló Magyarországot is.

A weboldalt úgynevezett multilevel marketing alapon népszerűsítik, a terjesztőknek (vagy ahogy ők nevezik, dealereknek) azt ígérik, ha látogatót hoznak, jutalékot kapnak – feltéve, ha a látogatók a teszt kitöltése után fizettek is. A regisztrált terjesztők egyedi URL-t kapnak, ahová tolniuk kell a netezőket, így tudják adminisztrálni eredményességüket. Innentől fogva a céljuk az, hogy minél több netezőt átirányítsanak az IQ-s oldalra. Mindez azt eredményezi, hogy egyre több weboldal és lánclevél hirdeti majd a „nagy európai versenyt” és hoz pénzt a cég kasszájába.

Kérdés, lát-e valaha ebből pénzt a „díler”. A hvg.hu terjesztőként regisztráló munkatársa azt tapasztalta, hogy a kifizetési rendszer átláthatatlan, nem találtunk olyan szerződést, amely a cég és a terjesztő között jönne létre, ráadásul az együttműködési feltételekben egy prágai székhelyű céget, a Firma I&Q Groupot tüntetik fel kifizetőként. Ugyanez a társaság szerepel a külföldi (lengyel, finn, mexikói stb.) tesztoldalakon is, ahogy a legtöbb külföldi tesztes domaint is e cég nevében regisztrálták.

Az egész netes IQ-mérés tudománytalan

De nemcsak a tesztbiznisz mögött állók kiléte ilyen zavaros, hanem maga a „termék”, az IQ-teszt is. Az intelligenciateszteket Magyarországon egy – tudományos munkát végző pszichológusokból álló – tesztbizottság vizsgálja be, s ez a testület dönt arról, használható-e az adott teszt. Egy szakszerű tesztnél azt is publikálni kell, hogy hol és ki készítette. A neten található „IQ-bajnokság” viszont névtelen. Nyoma sincs annak, hogy a netes tesztet bevizsgálta volna bárki is, hiába olvasható a honlapon, hogy ez „100 százalékosan professzionális” teszt.

„Bár a teszt tartalmát innen-onnan össze lehet ollózni, attól még nem lesz tudományos. Ez a teszt üzleti megfontolásból készült, a tudományosságot teljességgel nélkülözi. Az emberek kíváncsiságára épít, de veszélyes: ha valaki például azt az eredményt kapja, hogy alacsony az intelligenciahányadosa, azzal alaposan belegázolhat az illető lelkébe, noha elképzelhető, hogy nem is az” – magyarázta a hvg.hu-nak Fekete Melinda klinikai szakpszichológus. Mint mondta, egy IQ-tesztet nagyon nehéz és bonyolult feladat megalkotni, ráadásul szakembernek kell felvennie, személyesen.

„Nagyon fontos a személyes kontaktus, az internet viszont személytelen” – hangsúlyozta a szakértő, aki úgy véli, a netes IQ-teszt a jósdákhoz hasonlóan működik. „Sokan azért mennek el a jósokhoz, mert megijednek, félnek az élettől és szeretnék tudni a jövőjüket. Ez az internetes iq-teszt is hasonló ehhez, kapaszkodóul szolgálhat. Ha például valaki elveszíti a munkáját, de ezt a tesztet sikerrel kitölti, igazolást láthat arra, hogy nem buta.”

(Az eredeti cikk, a hvg.hu-n jelent meg 2009. július 22-én.)

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .