Digitális nomád
Szólj hozzá!

Digitális nomád – az utazó

Rengeteg e-mailt kaptunk a digitális nomád életmóddal kapcsolatban. Mit jelent? Mi ez pontosan? Hogyan lesz valakiből digitális nomád? Ha valaki szeretne az lenni, hogyan vágjon bele? És a többi. Igyekszünk minden kérdésre választ adni.

Arról már írtunk, lexikonunkban, hogy mi is az a digitális nomád. Egy mondattal annyi, hogy a munkavégzésedhez nincs semmi másra szükséged – nyilván a tudásodon kívül – csak az eszközödre – ami lehet táblagép, okostelefon vagy laptop – és internetre.

A digitális nomádokat, ha nagyon kategorizálni akarunk, akkor két csoportra lehet osztani:

  • utazók, folyton úton lévők (ők a globális nomád kategóriábai is beleférnek)
  • akik, nincsenek folyton úton

Nézzük az első csoportot, a folyton úton lévőket. Ők, szinte a szó szoros értelmében nomádok. Egyik helyről vándorolnak a másik helyre. Sokan, kicsiben kezdik és csak országon belül utaznak, pl. a Németországban, vonaton élő egyetemisták, de vannak, akik országról országra járnak. Igazából, a tudásukon és a hátizsákjuk tartalmán kívül nincs semmi tulajdonuk.

Ezt az életmódot általában azok a fiatalok választják, akiknek még semmi elköteleződésük sincs. Értsd ez alatt azt, hogy nincs iskolás korú gyerekük, bár ismerek olyat, aki gyerekkel is képes ezt az életformát beteljesíteni. Természetesen, ez már egy nagyobb felelősség.

Utazás közben is – online módon – profin lehet tartani az ügyfelekkel a kapcsolatot. Nagy kihívása ennek az életmódnak a nemzetközi egészségbiztosítási fedezet, betartva a különböző helyi törvényeket. Ha az adott országban is akarsz munkát vállalni, tudnod kell a vontakozó törvényeket, be kell szerezned a szükséges vízumokat stb. Egyéb kihívás lehet még az időzóna eltérések.

Éppen tavaly volt egy nagy DNX Global konferencia Berlinben, ahol többek között pont ez volt a téma, ill. hogy hogyan alakítsa ki egy utazó digitális nomád a költségvetését, hol, mennyiből lehet megélni és hogyan?

Mivel az utazó digitális nomádok száma intenzíven növekszik, ezért megalakult a ROAM, azaz az  első nemzetközi “housing system” digitális nomádok számára. Ez egy olyan globális együttműködés, amely előfizetéses rendszerben működik és globálisan nyújt szálláslehetőséget a digitális nomádok számára.

Mit biztosít a ROAM? Válthatsz heti vagy havi bérletet, biztosítanak internetet, co-working helyeket, találkozó pontokat, ahol új barátokat, új üzletfeleket lehet szerezni. A ROAM bázisa 2016. márciuásban nyílt meg Bali szigetén, Ubud városában. Az év folyamán további nyitásokat terveznek Miamiban (már megnyílt), Madridban (2016. június 01-vel nyílt), Londonban és Buenos Airesben.

Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy ne utazhatnál teljesen egyénileg, ez csupán egy plusz lehetőség.

A sok angol kifejezésért elnézést kérek, de Magyarországon még annyira gyerekcipőben jár a digitális nomádság bármely formája, hogy egyelőre nincsenek szakkifejezéseink a témában csak angol nyelven. De, aki utazó digitális nomádságon töri a fejét, az úgy is minimum tárgyalási szinten van angol nyelvből 😉

➡️ A ROAM hivatalos honlapja (angol nyelvű)
➡️ A ROAM twitter profilja (angol nyelvű)
➡️ DNX Global
➡️ Magyar digitális nomádok (nagyon frissek, idén februárban alakultak)

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .