Táplálkozás
Szólj hozzá!

Érvédő csokoládé

ChocolateA keserű csokoládé csökkenti az ép emberi érrendszerben a hullám-visszaverődést és kedvezően befolyásolja az endothel-functiot.

Több epidemiológiai vizsgálat jelezte, hogy a flavonoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Görög kutatók – Charalambos Vlachopoulos és munkatársai – azt vizsgálták, hogy a flavonoidokban gazdag, keserű csokoládé hogyan befolyásolja egészséges emberek érrendszerének állapotát.

A randomizált, szimpla vak vizsgálatban 17 egészséges fiatalember vett részt. Az önkéntesek 100 g, kereskedelmi forgalomban lévő, keserű csokoládét fogyasztottak, majd a vizsgálók három órán keresztül követték az art.brachialisban az áramlástól függő vasodilatatiot, az aorta augmentációs indexet (AIx) és az art.carotis-art.femoralis pulzushullám sebességét. A vizsgált paraméterek általánosan elfogadott jelzői az endotheliális működésnek, az aorta merevségének, a hullám-reflexiónak, és valamennyivel kapcsolatban sok adat van arra, hogy szoros korrelációban vannak a szív- és érrendszeri kockázattal.

Csoki

A keserű csokoládé szignifikánsan növelte a teljes megfigyelési idő alatt mind a nyugalmi-, mind a hyperaemiás art. brachialis átmérőt (max. növekedés 0.15, illetve 0.18 mm, mindkét esetben p<0.001). st=”on”>atio egy óra után szignifikánsan nőtt (p<0.05). st=”on”>ati alanyok plazma malondialdehyd szintjét és a teljes antioxidáns kapacitást is: ezeket a csokoládé fogyasztása nem befolyásolta.

chocolate_01A szerzők szerint ez az első tanulmány, amelyik bizonyítja, hogy a keserű csokoládé csökkenti az ép emberi érrendszerben a hullám-visszaverődést és kedvezően befolyásolja az endothel-functiot. A mechanizmus nem az antioxidáns aktivitás változása. A csokoládé valószínűleg a nitrogén-monoxid termelődést fokozza vagy annak lebomlását gátolja, fokozhatja a prostacyclin hatást, esetleg közvetlenül befolyásolhatja az erek simaizomsejtjeit, illetve központi szabályozó mechanizmusokat indíthat el.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .