Pszichológia
Szólj hozzá!

Érzelmi zavarok – Paratímiák

confusedBananaAz érzelmi zavarok közül, talán a depresszióról hallott a legtöbb ember. Mi is több bejegyzésben tárgyaltuk már magát a depressziót és annak különböző fajtáit, okait és tüneteit. Azonban, a depresszión kívül, léteznek másfajta érzelmi zavarok is. Ebben a bejegyzésben a paratímiákról lesz szó, röviden.

Maga a szó, paratímia, eltérő érzést jelent. Kétfajta érzelmi eltérést figyelhetünk meg:

  • túlfűtött
  • érzelmileg bénult

Az érzelmek, mint a rosszkedv ki- és átalakulása már a hétköznapok során is affektív kitörésekhez vezethetnek. Ha azonban igen gyakran, erős intenzitással és hosszan tartóan lépnek fel, érzelmi zavarokról beszélünk. Az ún. börtönpszichózisban túlfűtött dühkitörések fordulnak elő, melyek akár a másik agyonütéséhez is vezethetnek.

Ha valakire azt mondjuk, hogy túlfűtött, akkor veszekedő, túl hangos vagy zsarnoki módon erőszakos emberre gondolunk.

Az ellenkező pólus az érzelmileg bénult, aki rossz hangulatra hajlamos, akadékoskodó és könnyen megsértődik, alapvetően játékrontó. Ez utóbbihoz tartozik a hipochonder, aki túlzottan érzékeny a saját testéből származó jelzések iránt, és túlzott szorongással reagál rájuk.

Az érzelmi zavaroknak extrém formáit is ismerjük, mint:

  • hipotímia (emocionális stupor vagy alexitímia)
  • hipertímia (indulatvihar)

A túlfűtött és az érzelmileg bénult közötti átmenet az ún. cikloid magatartás. Ebben az esetben a két pólus váltakozva jelentkezik az egyénnél. Ilyen például a bipoláris mániás-depresszív szindróma.

Kapcsolódó bejegyzések:

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .