A cím, megtévesztő lehet azok számára, akik nem tudják, miről is van pontosan szó. Igen, zsírsavakról szóló cikksorozatunk harmadik részét olvashatják. A telítetlen zsírsavakat – linolsav, linolensav, arachidonsav – F-vitaminként is emlegetik.
- Zsíroldékony, az élelmiszerekből származó telítetlen zsírsavak alkotják.
- A mennyiségét milligramban (mg) mérik.
- Javasolják, hogy a napi felvett kalória legalább 1%-át az esszenciális, azaz nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsavak tegyék ki.
- A telítetlen zsírok segítik a szervezetben a telített zsírok elégetését. Előző bejegyzésünkben, már volt szó a 2:1 arányról.
- Tizenkét kávéskanálnyi napraforgómag (szotyi), vagy 18 fél hikoridió az egész napi szükségletünket biztosíthatja.
- Ha elegendő mennyiségű linolsav áll a szervezetünk rendelkezésére, akkor a másik két telítetlen zsírsavat szintetizálni tudja.
- Ha nagymennyiségű szénhidrátot fogyasztunk, nő a többszörösen telítetlen zsírsavigényünk.
Miért jó, ha rendszeresen fogyasztjuk?
- Segít megakadályozni a koleszterin lerakódását az artériákban.
- Egészségesen tartja a bőrt és a hajat.
- Bizonyos fokú védelmet nyújt a röntgensugarak káros hatásai ellen.
- Elősegíti a növekedést és a szervezet normális működését.
- Segít leküzdeni a szívbetegséget.
- Segíti a fogyást a telített zsírok elégetése révén.
Hiánybetegségek/Tünetek lehetnek:
- Ekcéma
- Akne
- Hasmenés
- Törékeny, száraz haj
Legfőbb természetes forrásai:
1.) Növényi olajok
- Búzacsíra
- Olajlenmag
- Napraforgó
- Olajözön
- Amerikaimogyoró
- Szójabab
- Napraforgómag
2.) Magok
- Dió
- Hikoridió
- Mandula
- Avokádó
Toxicitás
toxikus hatásai nem ismertek, túlzott adagolása azonban nem kívánt testsúlygyarapodáshoz vezethet.
Kapcsolódó bejegyzések: