Pszichológia
Szólj hozzá!

Gyermekkori alvászavarok – II.

A gyermekkor központi fogalma a fejlődés. Minden életszakasznak megvan a maga speciális feladata, amelyben akkor a gyermek a legtöbbet fejlődik. A fejlődés üteme egyénenként változik, de a fejlődési szakaszok sorrendje állandó. Az élet első éveiben nagyon sok mindent meg kell tanulnia a gyermeknek.

A pszichológia ún. dinamikus irányzata inkább a belső, érzelmi folyamatokkal foglalkozik. Az alvászavarok pszichés hátterét tanulmányozva kiemelik a két év körüli „énfejlődést”, mikor a gyermek ráébred különállására, és alváskor az egyedüllét félelmetessé válik számára. Álmosan felerősödnek a szorongások. Ilyenkor alakítanak ki a gyerekek különféle “alvásceremóniákat”. Vizet kér, még egy mesét kér, hogy minél tovább tartson az együttlét a biztonságot adó szülővel. Az is lehet, hogy saját testén keres kielégülést, ami csökkentheti szorongását (ujjszopás, onánia). A leggyakoribb, hogy olyan tárgyat keres, ami helyettesítheti a szülőt: pelenka, játék mackó, és azt szorongatja.

A szorongások gyakori forrásai a szülők nemi életéhez fűződő fantáziák, a gyermek környezetében történt haláleset, vagy valamilyen más ok, ami miatt a halál kérdésével kezd foglalkozni. Fontos ok lehet még a környezetben feltűnő őszinteséghiány. Bármi, ami a gyerek körül történik, amit érzékel, hatással van rá. Ha nem tudja rossz érzése okát, fantáziál, s gyakran a fantáziált tartalom sokkal félelmetesebb. Ehhez társul még, ha érzi a felnőttek őszintétlenségét, így egyedül marad kérdéseivel, titkával, bánatával, szorongásaival. Az éjszakai elszakadás a szülőktől felerősíti ezeket az érzéseket. Ilyenkor jelentkezhet a pavor nocturnus nevű alvászavar, mikor a gyermek éjszaka felriad, kiabál, megnyugtathatatlan, felébreszthetetlen, reggelre, semmire sem emlékszik.

Az alvászavar hátterében sokféle ok állhat, minden eset egyedi, különböző, ezért megoldásukra nincs általános recept, ajánlatos pszichológus segítségét kérni.

Amikor azonban az alvászavar a helytelen szoktatás következménye, akkor az újratanítást pontos menetrend betartásával, lépésről lépésre kell elvégezni, amiben szakember nyújthat segítséget.

Ha érdekesnek találtad ezt, és szeretnél többet megtudni, iratkozz fel hírlevelünkre!

Kérem a hírlevelet!

Olvasd el ezt is!

Gyermekkori alvászavarok I

Tanácsok a jó alváshoz

Az alvás öt szakasza

Alvásminták

Alvászavarok – Inszomnia

REM – NREM

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .