Pszichológia
Szólj hozzá!

Alvásminták

Az újszülöttek gyakran váltogatják ébrenléti és alvási állapotaikat. A csecsemő teljes alvásideje az első hat hónapban tizenhat óráról tizenhárom órára csökken. A felnőttek többsége átlagban hét és fél órát alszik naponta, de ez az idő széles határok között változik.

alvasmintakVannak olyan emberek, akik megelégszenek napi 3 óra alvással, sőt vannak, akik még ennél kevesebbel is beérik. Az alvásminták is személyről személyre változnak. Vannak éjjeli baglyok, akik későn fekszenek és kelnek, illetve vannak „kiskakasok”, akik már hajnalok hajnalán fenn vannak, viszont korán fekszenek.

Számos testi funkciónk mutat 24 órás ciklusidejű ár-apály jellegű változásokat, a nappal bizonyos szakaszában elért csúccsal és az éjszaka folyamán tapasztalható minimumértékkel. Ilyen funkcióink például: a testhőmérsékletünk, anyagcserénk, vér –és vizelet-összetételünk. Ezek a ciklus mintázatok egyfajta biológiai órát képeznek, amit napszaki ritmusnak nevezünk.

Érdekes, hogy ha az ember olyan feltételek közé kerül, ahol nem észlelheti a nappalok és éjszakák váltakozását, ezeknek a ciklusoknak a természetes periódusideje 25 órás lesz. A környezeti jelzések rendkívül fontosak ahhoz, hogy belső óránkat a körülöttünk lévő világgal szinkronban tartsuk. Vagyis, minden nap be kell állítsuk az óránkat, és minden olyan körülmény, ami ezt megakadályozza, vagy megzavarja napi ritmusunkat, megzavarhatja alvásunkat.

Az egyik vizsgálatban azt tapasztalták, hogy egy születésétől fogva vak fiú napszaki ritmusa 24,9 óra volt. Ez azt jelenti, hogy az ő nappal-éjszaka ritmusa fokozatosan eltolódott, és gyakorlatilag minden két hétben megfordult. Csak nagy adag serkentő és nyugtató gyógyszerrel tudta fenntartani normális ritmusát. Gondos alváslaboratóriumi megfigyelés és ellenőrzés sem bizonyult sikeresnek alvásciklusának megváltoztatására.

Sok embert kínoz az úgynevezett „jet lag”, vagyis az a jelenség, hogy egyik időzónából a másikba átrepülve felborul a normális napszaki ritmus. A belső időzítők, amelyek az alvást és az anyagcserét szabályozzák, az új világosság–sötétség viszonyok miatt „kiesnek a ritmusból”, és több nap is eltelhet addig, amíg valaki hozzászokik az új ütemezéshez. Az ugyanilyen fáradtságos, de észak-déli irányú repülés nem okoz ilyen jellegű panaszokat.

Ha érdekesnek találtad ezt, és szeretnél többet megtudni, iratkozz fel hírlevelünkre!

Kérem a hírlevelet!

Olvasd el ezt is!

Tanácsok a jó alváshoz

Az alvás öt szakasza

Alvászavarok – Apnoé

Alvászavarok – Inszomnia

Gyermekkori alvászavarok I

REM – NREM

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .