Pszichológia
Szólj hozzá!

A menzesz pszichopatológiája és pszichofiziológiája

Az európai és az amerikai nők harmada-negyede szívesen megszabadulna a havi menstruáció kellemetlenségeitől.

happy-periodA kérdőíves felmérések adatai szerint az európai és az amerikai nők, ha választhatnának, nem bánnák, ha ritkábban, például csak negyedévente jelentkezne a vérzés – hangzott el a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati klinikáján a régió szakemberei számára tartott továbbképző fórumon, amelyen a mentruációs ciklus pszichofiziológiájával és pszichopatológiájával foglalkoztak.

Az előadók különböző témákat tekintettek át: premenstruációs szindróma, a menstruációval kapcsolatos attitűd, a menstruációs ciklus és a szexuális magatartás, dysmenorrhea, a menorrhagia diagnosztikája, terápiája, a vérzészavarok kezelése.

A premenstruációs szindróma kezelést igénylő, önálló kórkép, amelyet gyakran nem ismernek fel a napi nőgyógyászati gyakorlatban, így a nőgyógyászok is kevesebbet foglalkoznak ezzel – mondta el dr. Szeverényi Péter egyetemi docens. A tünetek között megemlítette a havi vérzést megelőző lehangoltságot, a menstruáció előtti napokban tapasztalható pszichés feszültséget, depresszív kedélyállapotot. Elsősorban fiatal felnőtt korban szenvednek a nők a premenstruációs szindróma kellemetlen velejárói miatt, de általában nem fordulnak orvoshoz, pedig a tünetek mérsékelhetőek. Rendszeres, tartós gyógyszeres kezelésre nincs szükség, szerepet játszhatnak azonban például az életmódbeli változtatások.

Menarche-Ceremony-Jan-2015Érdemes elemezni a ciklussal összefüggő érzelmi tényezőket, felderíteni a negatív attitűd hátterét, mozgató rugóit. Még mindig jellemző, hogy a serdülő lányok nincsenek felkészülve az első menstruációra, így azt kellemetlen, esetleg sokkoló élményként élik meg, amely tartósan érezteti a hatását. A debreceni klinika gyermek-nőgyógyászati szakrendelésén erre különösen odafigyelnek. A negatív beállítódás miatt szükség lehet pszichológus segítségére, amelyre szintén mód van.

Dr. Szeverényi Péter előadásában a menstruációs ciklus és a szexuális magatartás kapcsolatával foglalkozott. Rámutatott, hogy a ciklus egyes szakaszaiban változik a szexuális aktivitás. A szexuális magatartást pszichoszociális, kulturális, vallási és környezeti tényezők egyaránt befolyásolják. A menstruációs ciklus biológiai, hormonális változásaitól nem lehet eltekinteni, érdekes azonban megvizsgálni, hogy mennyire kötődik a ciklushoz az aktivitás, illetve ettől menyire független.

Az emberhez hasonlóan a főemlősöknél, az emberszabású majmoknál is kevésbé a biológiai ritmushoz kötött a szexuális aktivitás. A kutatási eredmények mindkét oldalon mutattak ki adatokat, amelyek arra utalnak, hogy a pszichés, szociális, kulturális, vallási tényezőknek is módosító hatása van, miközben a biológiai tényezők hatása is jelentős. A ciklus szakaszaihoz kötött viselkedésformákra vonatkozóan vannak megfigyelések. Mint köztudott, a szexuális aktivitás a ciklus közepén (peteérés) nagyobb fokú, amely a heteroszexuális kapcsolat mellett a leszbikus nőkre is érvényes.

Menarche_mehndiA régió nőgyógyászai a különböző típusú vérzészavarok korszerű diagnosztikájával és kezelésével is foglalkoztak. A vérzészavarokat több szempont szerint lehet osztályozni. Vannak a ciklus szabályszerűségét megtartó vérzészavarok, illetve olyanok, amelyek függetlenek a ciklustól. Rosszindulatú megbetegedések esetén az utóbbi jellemző. Bő és elhúzódó vérzésnél szervi eltérés gyanúja merül fel. A ciklust megtartó vérzészavarok hátterében gyakran állnak különböző hormonális jellegű eltérések.

Egyes megbetegedéseket (vérzékenység, annak egyes formái, endometrózis) súlyosbít a havi vérzés, ezek a kórképek különösen nagy figyelmet igényelnek.

A fórum előadásain a szakemberek arra is rámutattak, hogy a nőgyógyászoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a pszichoszociális tényezőkre. Egy nő élete során 400-450 alkalommal éli át a menstruációt. Ennek megléte vagy bármilyen jellegű zavara orvosi és pszichológiai szempontból egyaránt fontos. Bár a 21. században élünk, a havi vérzéshez még napjainkban is sok tabu, tévhit kötődik.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .