Táplálkozás
Szólj hozzá!

Mérgező hatású gombák az ételekben – II.

kenyérpenész

kenyérpenész

Mikotoxinok a húsban és a tejben

A gombák, főként a növényi anyagokat kedvelik. Mérgeik a táplálékon keresztül azonban gyakran az állati szervezetekbe is bejuthatnak. Az állatok általában nem tudják lebontani a mikotoxint, ezért az bennemarad a húsban és a tejben. A teheneket pl. gyakran etetik érleléssel tartósított takarmánnyal silóval.

A nem megfelelően kezelt siló könnyen megpenészedik, és a keletkező gombaméreg bejut a marhahúsba. A disznóhúsba ugyanakkor penészes kukoricatápból származó mikotoxin maradhat vissza. A tej a penészes takarmányból a legveszélyesebb mikotoxinnal, aflatoxinnal fertőződhet. (Az aflatoxinról már többször hallhattak az “aflatoxinos paprika ügy” kapcsán.)

A szigorú állattartások ellenére sajnos valószínűleg hosszú ideig számolnunk kell még a hús és a tej fertőzöttségével. Aki biztosra szeretne menni, próbáljon ökotermékeket vásárolni, mert az ökogazdaságok saját előállítású takarmánya általában nem penészes.

Kapcsolódó bejegyzések

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .