Táplálkozás
Szólj hozzá!

Mérgező hatású gombák az ételekben – IV.

Óvintézkedések a konyhábanmold

Az ételt, nem érdemes hosszú ideig tárolni, mert a vitamintartalma felbomlik, aromája gyengül, és ellephetik a gombák. Inkább vegyünk többször, de friss árut.

A tartalék élelmiszereken észrevétlenül képződő gombák veszélyeiről csupán homályos fogalmat alkothatunk magunknak. A gomba akkor jelent igazán nagy veszélyt, ha kedvező körülmények között, a hő és a nedvesség hatására villámgyorsan szaporodni kezd, mert veszélyes mennyiségű mérgező anyagot termelhet. Védjük tehát élelmiszereinket, előzzük meg a gombák terjedését!

  • Friss zöldséget óvatosságból mosás és feldarabolás nélkül a hűtőszekrényben tároljunk. A gombák nem pusztulnak el alacsony hőmérsékleten, de sokkal lassabban szaporodnak.
  • A salátát és a zöldséget a hűtőszekrény zöldségesrészében tartsuk, itt pontosan megfelelő a hőmérséklet. A citrusféléket és a paradicsomot viszont ne tegyük hűtőbe, mert a hidegen elveszítik aromájukat.
  • Ha az ételt nem optimális körülmények között raktározták, dobjuk ki – még akkor is, ha látszólag nem penészes.
  • A gabonát és a dióféléket hűvös, száraz helyen tartsuk. A nyirkos melegben a gombák gyorsan szaporodnak.
  • A zöldségféléket elkészítés előtt gondosan mossuk meg, hogy a felületen lévő élesztőgombákat eltávolítsuk. Minél tisztábbak a hozzávalók, annál kisebb a kockázat tároláskor.
  • Csak a kifogástalan zöldséget és gyümölcsöt használjuk fel. Ami rothadt, áporodott, pinceszagú, dobjuk ki.
  • A tárolásra szánt ételeket fajtánként csoportosítva tegyük el, műanyag dobozba, zárható dobozba vagy fóliába, hogy a penész ne terjedhessen egyikről a másikra.
  • A friss ételt optimális körülmények között sem érdemes sokáig tárolni, ha nem tudjuk, mikor készült, vagy mikor szedték le és mennyi ideig raktározták.

Kapcsolódó bejegyzések

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .