Táplálkozás
Szólj hozzá!

Mi bizonyított a candida elleni diéta eredményésségből?

Candida_albicans_tr

A Candida elleni diéta alkalmazhatóságának, hatásosságának kérdése jelenleg vitatott. Meglehetősen kevés, jól dokumentált vizsgálat foglalkozott eddig e kérdéssel. Vannak olyan szerzők, akik szerint a Candida-hiperszenzitivitási szindróma nem létezik, a gombaellenes diéta nem tünteti el a Candidát. 
Bizonyos állatkísérletek során (egereken) azt találták, hogy finomított szénhidrát nagy mennyiségű fogyasztása esetén a Candida elszaporodott a bélrendszerben.

Emberi vonatkozásban ismeretes egy huszonnyolc egészséges embert magában foglaló felmérés. A kísérlet során megállapították, hogy a finomított szénhidrát fogyasztása és a Candida előfordulása (szájüregben, illetve székletben) nem mutatott összefüggést. Nagy cukortartalmú étrend alkalmazása után nem találtak több Candida-pozitív személyt, de olyan személyeknél, akiknél a szájüregi Candida-szám eleve nagy volt, a széklet Candida-tartalma növekedett. A szerzők szerint további vizsgálatok szükségesek annak tisztázásához, hogy a finomított szénhidrátok fogyasztásának visszaszorítása csökkenti-e a Candida-számot a Candida-fertőzötteknél. 
A tej és tejtermékek fogyasztása csökkentésének, kiiktatásának a hatása ugyancsak kérdéses a Candida-fertőzötteknél. Egy vizsgálat szerint a kevesebb tejet fogyasztó nők között gyakrabban fordult elő Candida okozta vulvovaginitisz. A Lactobacillus acidophilus-tartalmú joghurt napi fogyasztása csökkentette a hüvely Candida-fertőzésének előfordulását.

Kapcsolódó bejegyzések:

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .