Pszichológia
Szólj hozzá!

Pszichés némaság

SMA hollywoodi filmesek, szeretnek pszichológiai témákhoz nyúlni és egy-egy pszichés problémát, vicces keretek között bemutatni. Míg, egyik előző cikkünkben a DID, mint komikus élethelyzet filmes bemutatásáról írtunk, most a pszichés némaságról lesz szó.

Valóban eredményezhet vicces helyzeteket a pszichés némaság, ez kétségtelen, de sajnos a gyakorlatban egyáltalán nem annyira poénos a dolog. Sem az alany, sem pedig családja, környezete számára. Természetesen, próbáljunk meg pozitívan hozzáállni a problémához ezzel is segítve az alanyt.

Ezt az igen komoly szociális zavart a The Big Bang Theory című sitcom sorozatban dolgozták fel. Az egyik szereplő, Rajesh Koothrappali képtelen megszólalni, ha egy nővel kell beszélni. Inkább mutogat, vagy a barátai tolmácsolnak, de nem nyitja szóra a száját. Ez az úgynevezett szelektív némaság. Mindenkivel kitűnően kommunikál, édesanyjával is, azonban a nőkkel, lányokkal nem. Az időben előre haladva derül ki, hogy a szorongását egy valami oldja: az alkohol.

A valóságban, nem kell semmiféle függőséget okozó szerhez folyamodnunk, a probléma terápiával orvosolható. Cikksorozatunk következő részeiben erről olvashatnak majd.

Kapcsolódó bejegyzések

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .