Táplálkozás
Szólj hozzá!

Mérgező hatású gombák az ételekben – I.

peneszAz ételek romlását igen gyakran valamilyen gomba okozza. A helytelenül tárolt ételen, a gabonán, a fűszereken, a zöldségeken, a gyümölcsön könnyen megteremnek az ember és az állat számára mérgező anyagcseretermékeket kiválasztó paraziták. Az ilyen gombák a baktériumokhoz hasonlóan tönkreteszik, mérgező anyagokkal fertőzik az ételeket.

A gombák esetében nem a szalmonellához hasonló horderejű, azonnal jelentkező ételmérgezésekről van szó.

A gombás élelmiszerek fogyasztását követően szinte soha nem észlelhetők azonnali tünetek. A szakemberek által mikotoxinnak nevezett mérgeket csak bonyolult laboratóriumi eljárások során lehet kimutatni. A bakteriális mérgekkel szemben nem azonnal hatnak, hanem lassan, alattomosan, s végeredményben krónikus betegségeket idézhetnek elő. Vannak köztük rákkeltők, vese- vagy májkárosítók, magukat hormonnak álcázva meddőséget, vérzéseket, ödémát okozó, a szívizmot, az idegrendszert károsítók.

Egyes mikotoxinok a teljes immunrendszert legyengítik. A gombamérgek láthatatlanok, ízük nincs, ezért előfordulhat, hogy valaki folyamatosan romlott ételt fogyaszt, anélkül, hogy észrevenné. A penészes étel okozta megbetegedés elsősorban a trópusi égöv országaiban gyakori.

Kapcsolódó bejegyzések

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .