Pszichológia
Szólj hozzá!

Pszichológus vagy elmeorvos

Úgy tűnik, a médiából szinte zúdul ránk a pszichológusok és a pszichiáterek áradata, a nagyközönség mégis bizonytalan elképzelésekkel rendelkezik arról, hogy mit is csinál a pszichológus és mit a pszichiáter.

PszichoPszichiAz emberek, még mindig összetévesztik a pszichológust az orvossal. Egyesek, a pszichológusban csodadoktort látnak, mások kicsit kuruzslónak tartják őket. Szerencsére vannak, akik kutatónak, terapeutának vagy tekintélyes szakmai társaságok tagjának tekintik őket.

Bonyolítja a helyzetet, hogy pszichológusból sok féle van: klinikai pszichológus, tanácsadó pszichológus, iskolapszichológus, rehabilitációs pszichológus, egészségpszichológus, reklám pszichológus, média pszichológus és még sorolhatnánk.

A klinikai pszichológusok abban különböznek más szakemberektől, hogy a személyiség és a pszichopatológia szakértői, és hogy egységbe ötvözik a tudományt, az elméletet és a gyakorlatot. A problémák száma és jellege zavarbaejtően bő, melyekkel foglalkozik: depresszió, szorongás, pszichózis, személyiségzavarok, mentális retardáció, addikció, tanulási nehézségek, fiatalkori bűnözés, pályaalkalmassági problémák és szexuális zavarok, hogy csak néhányat említsek. Továbbá, ez a felsorolás nem foglalja magába azokat, akik azért mennek pszichoterápiára, hogy jobban megismerjék önmagukat.

A klinikai pszichológussal ellentétben a pszichiáter orvos, elmeorvos. A pszichiátria az orvosi hagyományban gyökerezik, és szervezett orvoslás keretein belül létezik. A pszichiáterek tehát gyakran megkapják az orvosoknak járó hatalmat és státust, bár szellemi örökségük Freud, Jung, Adler és a többiek nem orvostudományi tevékenységéből ered. Ők is orvosok voltak ugyan, de kiléptek az orvosi hagyományok keretei közül, és kidolgozták azt a pszichoanalitikus gondolkodásmódot, amelynek igen kevés köze van az orvostudományhoz. Orvosi végzettsége miatt a pszichiáter orvosként tud működni. Rendelhet gyógyszert, kezelhet testi betegségeket, végezhet fizikális vizsgálatokat, széles körben alkalmazhat gyógyszereket.

A klinikai pszichológusok viszont, alaposabb képzést kapnak az emberi viselkedés, a pszichológiai funkciók formális felmérése, valamint a tudományos kutatási módszerek témakörében.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .