Táplálkozás
Szólj hozzá!

Vegetáriánus táplálkozás csecsemőkorban

baby-eating

Szerző: Polyák Éva, dietetikus

A vegetáriánus vagy vegán családban cseperedő gyermekek esetén nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a kicsi minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. A szigorú, kizárólag növényi táplálékokat tartalmazó vegán és makrobiotikus táplálkozás a babák számára nem elfogadható. Ezek a táplálkozási formák nem fedezik a csecsemők energia- és tápanyagszükségletét, ugyanis az étrend fehérjében, B6-, B12- és D-vitaminban, vasban, kalciumban és cinkben hiányos, márpedig ez fokozott kockázatot jelent*. Hiánybetegségeket okoznak, s ezek súlyos esetben akár halálra is vezethetnek. Ha a szülők ragaszkodnak a vegetáriánus táplálkozás valamelyikéhez, a laktoovo- vagy a laktovegetáriánus formát lehet javasolni, de az étrendet szakemberrel, dietetikussal kell összeállítani.

Hangsúlyozni kell, hogy a csecsemők szükségleteit a kellően változatos, helyesen összeállított, vegyes étrend fedezi a legjobban.

*Domonkos, A.: Alternatív étrendek a gyermekélelmezésben. Élelmezés. 10. 24–25, 2005.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .