Táplálkozás
Szólj hozzá!

Gyógyító teák

szerző: Dr. Boros Szilvia

Ha daganatos, szí- és érrendszeri betegségek, fogszuvasodás együttes megelőzésére szeretnénk”csodaszert” találni, akkor nem kell mást tenni, csak venni egy csomag teát. Bármennyire is különös, de a tea (feketétől a zöldig) rendszeres fogyasztása megóvhat bennünket számos krónikus betegség kialakulásától.

A tea szerteágazó gyógyhatása az úgynevezett polifenol vegyületeknek köszönhető, melyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Antioxidánsoknak nevezzük mindazokat a vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket és egyéb vegyületeket, amelyek sejtjeink testőreiként viselkednek. Képzeljük el, hogy naponta több mint tízezer különféle támadás éri a sejteket. Ezeket a rosszindulatú támadásokat gyűjtőnéven szabadgyököknek nevezzük, és bármilyen különös, de saját szervezetünk állítja elő káros környezeti behatásra. Ilyen káros faktor lehet például a napfény, a levegőszennyeződés vagy a dohányzás. A szabadgyökök közös tulajdonsága, hogy szabad elektronnal rendelkeznek, ezért arra „törekednek”, hogy szervezetünk különböző helyeiről még egy elektront szerezzenek. Így tudnak stabilizálódni, és még több szabadgyököt építeni, ami által egyre nagyobb mértékű sejtkárosodást hoznak létre. Ilyenkor a szív-érrendszerben az érelmeszesedés mértéke nő, az erek rugalmassága csökken. Szemünkben például a szabadgyök-felhalmozódás következtében szürkehályog alakulhat ki. De a DNS károsító hatás következtében a sejtek daganatos elfajulása is bekövetkezhet. Ezektől a folyamatoktól óvnak minket az antioxidánsok. Általánosságban elmondható, hogy a tea szárazanyag tartalmának 30%-át kitevő polifenolok kiváló antioxidánsok.

Teafajták

Legyen szó gyümölcs-, fekete- vagy zöldteáról, a polifenol-tartalom tekintetében lényegében nem különböznek egymástól. A zöldtea a legfrissebb, előállításához a friss leveleket használják fel, a világon mindenhol megtalálható és Ázsiától Amerikáig nagy népszerűségnek örvend. A fekete tea előállítása előtt a levek legalább hat órát „pihennek”. Ekkor vált a levelek színe feketére. Így is bővelkedik polifenolokban, de természetesen más vegyületeket hordoz: teaflavint és tearubigent, melyek szintén erős antioxidánsok. Az úgynevezett oolong tea a fekete- és a zöldtea között képvisel átmenetet. Főleg Kínában, Thaiföldön örvend nagy népszerűségnek.

Nemcsak a tealevélből készült forró italt, hanem a különféle gyógyhatású növények főzetét is teának nevezzük. Nagyon sokféle növényből lehet gyógyteát készíteni. Az alábbiakban összefoglaljuk a legismertebb növények jótékony jellemzőit:

Hibiszkuszvirág: különösen a rekkenő hőség kedvelt itala, mivel kissé fanyar íze miatt hűtő hatást fejt ki. Mindemellett jótékonyan hat a vérkeringésre, a női nemi szervek működésére. Javasolt menstruációs zavarok, fájdalmas vizeletürítés, hólyaghurut, köhögés, nemi betegségek kezelésére. Nem javasolt viszont nátha gyógyítására. Segít a szellemi erők mozgósításában, koncentrációjában, valamint a szív- és érrendszer megtisztításban. Hatékony bőrregeneráló, és hajnövekedést serkentő erővel is rendelkezik.

Kamilla: szinte nincs olyan ember, akire ne gyakorolna kedvező hatást. Természetesen fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mivel nagy dózisban hánytató hatással rendelkezik. Nyugtató, szélhajtó, idegrendszer-erősítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító tulajdonságai vannak. Erősíti a szemet, nyugtatja az idegfájdalmakat, kiegyensúlyozza az érzelmeket. Csillapítja az emésztéssel, epeműködéssel kapcsolatos fejfájást, segíti a menstruációt. Ellenjavallata gyakorlatilag nincs.

Gyömbér: szárított és friss formában is lehet teát készíteni belőle. Íze kissé pikáns, édes, mellyel hevítő hatást vált ki. Leginkább az emésztő- és a légzőrendszeren keresztül fejti ki hatását. Elsősorban a megfázások, influenza, hányás, emésztési zavarok, hasi görcs, aranyér, fejfájás, szívbetegség, ízületi gyulladás kezelésében alkalmazható kiegészítő terápiaként. Nem javasolt magas láz, vérzés, fekélyek, gyulladásos bőrbetegségek fennálltakor. A szárított gyömbér intenzívebb, viszont a friss gyömbér jobban csillapítja a köhögést, illetve a hányást.

Zsálya: pikáns, enyhén hevítő hatású tea készíthető belőle. A légzőszervi megbetegedések, duzzadt nyirokcsomók, éjszakai izzadás, hajhullás orvoslásában nyújthat segítséget. Nagyon hatékony a túlzott nyálkatermelődés visszaszorításában. Szárítja a sebeket, csillapítja a vérzést és az érzelmi hullámzásokat. Szoptató kismamák viszont nem fogyaszthatják!

Jázminvirág: segít a bakteriális fertőzések leküzdésében. Fejfájás, láz, napszúrás, kötőhártyagyulladás, bőrgyulladás, vérzéses rendellenességek, csonttumor kiegészítő kezeléseként fejt ki jótékony szerepet. Mindemellett a jázmintea afrodiziákum is, különösen a nők nemi vágyát fokozza. Fertőző, magas lázzal járó járványok leküzdésében is nagy segítségünkre lehet.

Aloe vera: más néven „kumari”; melynek jelentése szűzlány. Nevét a női szervezetet megújító, a fiatalság erejét visszaadó tulajdonságáról kapta. Fanyar, pikáns, kissé édes íze miatt enyhén hűtő hatást fejt ki. Javasolt láz, székrekedés, elhízás, gyulladásos bőrbetegségek, sárgaság, kötőhártyagyulladás, herpesz, nemi betegségek, menopauza, menses kimaradás, rendellenes vérzések, daganatos betegségek, bélparazita fertőzések kiegészítő kezelésére. Várandósság és méhvérzés fennálltakor viszont tilos fogyasztani!

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .