Pszichológia
Szólj hozzá!

Alvászavarok – Narkolepszia

Ritka, de súlyos betegség. Kóros aluszékonyságnak is nevezik. A narkolepsziás személy bármikor elaludhat, akár levélírás, autóvezetés vagy bszélgetés közben.

narkolepsziaE betegségben szenvedőknek visszatérő és ellenállhatatlan álmosságraohamaik vannak, és a leglehetelnebb pillanatokban egyszerűen elalszanak. Súlyos esetekben ez, naponta többször is előfordulhat, és néhány másodperctől akár 15-30 perc hosszúságig terjedő alvást is eredményezhet. A narkolepsziások nehezen találnak állást a napközbeni álmosság miatt, és veszélyesek is lehetnek, ha autót vezetnek vagy valamilyen gépet üzemeltetnek, amikor a roham bekövetkezik. Körülbelül ezer emberből egy szenved súlyos narkolepsziában, de az enyhébb, fel nem ismert esetek száma sokkal magasabb lehet.

A narkolepszia lényegében REM-epizódok betörése a nappali órákban. A rhamok idején az áldozatok olyan gyorsan REM-állapotba kerülnek, hogy elveszítik izomtónusukat, és összeesnek, mielőtt lefeküdhetnének. Sokan hallucinációs élményekről számolnak be a roham alatt, és a valóságot élénk REM-álmok váltják fel. A narkolepszia egyes családokon belül gyakoribb, és ara is vannak bizonyítékok, hogy egy specifikus gén vagy génkombináció hordozza a beteségre való fogékonyságot.

Ha érdekesnek találtad ezt, és szeretnél többet megtudni, iratkozz fel hírlevelünkre!

Kérem a hírlevelet!

Olvasd el ezt is!

Tanácsok a jó alváshoz

Alvászavarok – Apnoé

Alvászavarok – Inszomnia

Gyermekkori alvászavarok I

Az alvás öt szakasza

Alvásminták

REM – NREM

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .