Pszichológia, Táplálkozás
Szólj hozzá!

Anorexia – Okok

Az anorexiát különféle okokkal magyarázzák, köztük személyiségtényezőkkel, társas normákkal és fiziológiai folyamatokkal.

A személyiségtényezők jelenlétére az utal, hogy az anorexiás nők leginkább egy bizonyos körből kerülnek ki – fiatal, felfelé törekvő családokból, ahol a teljesítményt hangsúlyozzák. Ezt a hátteret, stresszkeltő családi követelményrendszer és elvárások jellemzik, és ebben a környezetben az étkezés megtagadása az önkontroll gyakorlásának tűnhet.

Egy másik felvetett lehetőség szerint, az anorexia a tagadott szexualitást képviseli. Amellett, hogy nem menstruálnak, a kórosan sovány lányokból más nemi jellemzők például a nőies testforma is hiányzik.

Több szociálpszichológus szerint, a szociális tényezők játszanak fő szerepet az anorexia kialakulásában. Első sorban az, hogy társadalmunk nagy hangsúlyt helyez a nők soványságára. Ez a hangsúly, az elmúlt negyven évben jelentősen nőtt, ami egybeesik az anorexiás esetek növekedésével. Ezt a változást jelzik annak módosulásai is, hogy mit tekintenek az emberek „tökéletes” nő alaknak. Ezek a „tökéletes” alakok feltételezhetően erősen befolyásolják a nők saját ideáljait, ami azt eredményezi, hogy a nők saját magukat az ideálisnál kövérebbnek érzik.

Más kutatók a lehetséges biológiai okokat keresték. Az egyik hipotézis szerint, az anorexia a hipotalamusz rossz működésének következménye. Ehhez a hipotézishez az a megfigyelés vezetett, hogy a menstruáció leállása néhány anorexiásnál nem tulajdonítható sem a súlyveszteségnek, sem a mellékhatásoknak.

Kapcsolódó cikkek:

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .