Pszichológia
Szólj hozzá!

Depresszió

A hangulatbetegségek közé tartozik a depresszió. Ez, a legelterjedtebb emocionális betegség, ugyanakkor az életben elszenvedett stresszekre adott teljesen normális reakció.

Négy tünetcsoportot foglal magában:

1. érzelmi
2. kognitív
3. motivációs
4. testi

A depresszió diagnózisához nem feltétlenül kell mind a négy tünetfajtának előfordulnia. De minél több és minél erősebb formában jelentkeznek ezek, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy a személy depresszióban szenved.

A szomorúság és levertség a depresszió legkiugróbb emocionális tünete. A személy reménytelennek és boldogtalannak érzi magát, sokat sír, sőt öngyilkossági gondolatai is lehetnek. Nem tudja élvezni az élet örömeit, elveszti érdeklődését hobbija iránt.

A kognitív tünetek elsősorban a negatív gondolatokból állnak. A depressziós személy önértékelése alacsony, értéktelennek érzi magát, és önmagát vádolja kudarcaiért. Reménytelennek tartja a jövőt, és teljesen pesszimista abban a tekintetben, hogy mit tehetne élete megjavításáért.

A motiváció is mélypontra zuhan a depresszióban. A depressziós személy passzív, és nagyon nehezen kezdeményez bármit is, akár egész napját mozdulatlanul tölti.

A depresszió testi tünetei közé tartozik az étvágytalanság, az alvászavar, a fáradtság és az energiahiány. A depresszív személy felnagyítja fájdalmait, és sokat aggódik egészsége miatt.

Ebből is látszik, hogy a depresszió meglehetősen kimerítő betegség. Szerencsére a legtöbb depresszív epizód rövid lefolyású. A depresszió sokszor a kezeléstől függetlenül elmúlik. A depresszív időszakok egynegyede nem hosszabb egy hónaposnál, fele rövidebb három hónaposnál, és csak egynegyedük tart egy évnél tovább.

Minél stabilabb valaki az első epizód előtt, annál kisebb a valószínűsége, hogy a depresszió visszatér. De ne kockáztassunk! Ha észrevesszük magunkon a depresszió jeleit, inkább forduljunk szakemberhez, és kérjük az ő segítségét, minthogy megvárjuk a dolgok rosszabbra fordulását. Ezzel, megelőzhetjük a problémákat és a gyógyulási folyamatot is felgyorsíthatjuk.

Olvasd el ezt is!

Szülés utáni depresszió

Előzd meg a depressziót!

Depresszió és Demencia_Megnövekedett kockáza a férfiaknál!

Depresszió a szakember szemszögéből

A depresszív emberek hajlamosabbak a rákra

Az ecstasy depressziót okoz?

A depresszióval kapcsolatos összes cikkünket ITT olvashatják.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .