Pszichológia
Szólj hozzá!

A depresszív emberek hajlamosabbak a rákra

A New Scientist egyik cikkében arról számol be, hogy az aggódó emberek könnyebben betegszenek meg különböző daganatos betegségekben. Mindezt egy több mint 60 ezer ember bevonásával végzett vizsgálatból állapították meg norvég kutatók.

Ez a kutatási eredmény is adalék lehet ahhoz a vitához, hogy vajon tisztán pszichológiai tényezők, például a depresszió és az aggódás szerepet játszhatnak-e a daganatos betegségek kialakulásában, amihez persze, mindjárt hozzá kell tenni, hogy az ilyen vizsgálatoknál soha nem lehet kizárni egyéb viselkedési tényezők hatását, például a személyi higiéné, vagy a táplálkozás hiányosságait, esetleg éppen a dohányzás negatív hatását.

A norvég pszichiáterek két éven át követtek több mint 60 ezer személyt, és a norvég rákregiszter alapján szűrték ki azokat, akiknél daganat, vagy daganatot megelőző állapot alakult ki és kiderült, hogy azoknál, akik az aggodalom tesztben magas pontszámot értek el, 25 százalékkal magasabb volt később az ilyen rákmegelőző állapot előfordulása. Korábbi hasonló vizsgálatokban nem sikerült egyértelmű összefüggést kimutatni, bár volt két olyan vizsgálat, ahol kapcsolatot tudtak kimutatni a pszichés stressz és két speciális daganatféleség, a limfómák és a rosszindulatú melanómák között.

Ez azért érdekes, mert ezek a daganatos betegségek az immunrendszer hibás működésével kapcsolatosak és a stressz, az aggódás és a depresszió csökkenti az immunrendszer aktivitását. Amerikai kutatók kimutatták például, hogy depressziós felnőtteknél jelentősen csökken a fehérvérsejtek aktivitása és az ellenanyag válasz. Tegyük hozzá, hogy a norvég vizsgálatban, szemben az aggódással, a depressziós személyeknél nem sikerült szignifikáns különbséget kimutatni a rákmegelőző állapotok előfordulásának a gyakoriságában.

Ha érdekesnek találtad ezt, és szeretnél többet megtudni, iratkozz fel hírlevelünkre!

Kérem a hírlevelet!

Olvasd el ezt is!

Előzd meg a szülés utáni depressziót!

Szülés utáni depresszió NEM luxuskiváltság!

Szülés utáni depresszió apáknál

Előzd meg a depressziót!

Depresszió és Demencia_Megnövekedett kockáza a férfiaknál!

A depresszív emberek hajlamosabbak a rákra

Az ecstasy depressziót okoz?

A depresszióval kapcsolatos összes cikkünket ITT olvashatják.

 

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .