Digitális nomád
Szólj hozzá!

Digitális nomád – a nem utazó

Rengeteg e-mailt kaptunk a digitális nomád életmóddal kapcsolatban. Mit jelent? Mi ez pontosan? Hogyan lesz valakiből digitális nomád? Ha valaki szeretne az lenni, hogyan vágjon bele? És a többi. Igyekszünk minden kérdésre választ adni.

Az előző cikkünkben írtuk, hogy a digitális nomádságnak minimum két kategóriája van, ha nagyon kategorziálni akarunk 🙂 Az emberek, szeretnek kategorziálni 🙂 Az előző cikk az utazó digitális nomádságról szólt. Illetve, ott megemlítettük azt is, hogy az utazó digitális nomádok a globális nomád kategóriába is beleférnek. Ezzel a megjegyzéssel újabb levéláradatot sikerült magunkra zúdítanunk 🙂 Köszönjük, hogy ennyire lelkesek és érdeklődőek vagytok. Ígérjük, hogy szépen sorban, minden kérdésetekre válaszolunk.

És akkor most nézzük a második kategóriát, a nem utazó digitális nomádokat. Rögtön azzal kell kezdenünk, hogy megcáfoljuk magunkat, mivel a nem utazó digitális nomádok is utaznak. Csak éppen nem úgy és nem olyan intenzitással, mint az utazó digitális nomádok.

Ahogy azt a lexikonunkban is írtuk, a digitális nomádságnak pont az a lényege, hogy szabad vagy. Teljesen mindegy, hogy hol vagy, milyen ruhában és mikor. Nincs 9,00h-től 17,00h-ig munkaidő és nem kell alkalmazkodnod az állami ünnepekhez és az éves szabadságolási tervhez sem. Tudás, laptop, internet. Másra, nincs szükséged.

Sokan, pont ezért a szabadságért választják a digitális nomádságot. Dolgozni, azt kell. Beosztani az idődet, azt kell. De, nem mondja meg senki, hogy ezt hogyan tedd és mikor. Ha jó az idő, nem kell egy sötét, fülledt, zajos irodában húznod az igát, hanem nyugodtan kiülhetsz a laptopoddal vagy táblagépeddel a kerti nyugágyba egy nagy adag limonádéval és dolgozhatsz ott. Vagy akár egy kávéházban, sörözőben, parkban, esetleg a már említett “shared office”-ok egyikében. Ilyen, már van Budapesten is. Természetesen, bérleti díjat kell fizetni.

A nem utazó digitális nomádoknak van lakásuk vagy házuk és ahogy fentebb írtam, utaznak ők, csak máshogy. Országon belül például, mert mennyivel jobb érzés a Balaton partján ülve dolgozni, mint egy budapesti kopár irodában? De, minden probléma nélkül megteheted azt is, hogy három hónapra kiugrasz Tokyóba vagy Shanghaiba és körülnézel nyugodtan, a saját tempódban. Nem kell szabadságot kunyerálnod a főnöktől, egyeztetni a kollégákkal. Ebben az esetben csak az időeltolódást kell figyelembe venned, ha határidős munkáid vannak.

Tehát a lényeges különbség az utazó és a nem utazó digitális nomád között annyi, hogy az utazó, folyamatosan úton van két ország között, míg a nem utazó ad hoc jelleggel meglátogat hosszabb-rövidebb időre egy-egy országot, majd visszatér a bázisára.

➡️ Digitális nomád – az utazó
➡️ Digitláis nomád (lexikon)
➡️ Globális nomád (lexikon)

A kapcsolódó fotókat, videókat, cikkeket, hozzászólásokat és egyéb bejegyzéseket a

DigitalisNomad

hashtagen találjátok meg Twitteren, Instagramon, Pinteresten és Facbookon.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .