Digitális nomád
Szólj hozzá!

Digitális nomád – Pénzügyek

És akkor, mert kértétek, és mert ígértem essen szó a mocskos anyagiakról. Meg lehet-e élni digitális nomádságból? Mi mennyibe kerül? Mert konkrét számokat akartok.

Akkor, egy nagyon gyors válasz a legfőbb kérdésre: Igen, meg lehet belőle élni. Ha nem lehetne, akkor senki sem csinálná. Most, hogy ezt megbeszéltük, térjünk át lényegesebb dolgokra.

A konkrét számok. Na, olyanok nincsenek. Miért? Azok, akik már elkezdték élni a saját életüket és nem anyuci-apuci tartja el őket, talán nekik nem kell magyarázni részletesen, hogy miért nincsenek konkrét számok. Egyszerűen, minden ember más és más, minden élethelyzet más és más és ebből kifolyólag minden ember igénye, célja, elképzelése más és más.

Jó, de akkor mégis hogyan vágjak neki a dolognak?

A következőt kell tenned. Legeslegelső körben vezess könyvelést a kiadásaidról. Ha ezt a legegyszerűbb dolgot sem vagy képes megcsinálni, ha nincs hozzá tudásod, önfegyelmed és kitartásod, akkor nem vagy digitális nomádnak való. Egyszerűen, meg kell nézned, hogy havonta mennyi pénzt költesz el. Ha ez megvan, akkor ebből ki kell szűrnöd a konstans kiadásaidat, ami jelen esetben a rezsit illeti. Mi tartozik bele? Például: lakás fenntartási költségek, amik havonta jelentkeznek (albérleti díj, ha albérletben laksz, hitel törlesztőrészlet, ha az van; telefonszámlád, internet, villany, víz, gáz, közösköltség, banki költségek, biztosítások, ha vannak), autó fenntartási költségek, ha van autód beleszámolva a parkolási díjakat; aztán alaposan vizsgáld meg, hogy mennyit költesz élelmiszerre.

Ne csak azt nézd, hogy hányszor ugrasz le tej-kenyér-sörért a közértbe, hanem azt is, hogy hányszor rendelsz magadnak ételt, hányszor eszel étteremben és mennyi pénz megy el ezekre. Ha ezzel megvagy, jöhet a következő lépés: extrák; ide soroljuk a luxus kiadásokat, mint a kávé, csokik, egyéb nass, cigaretta, mozijegy stb. Minden olyan, ami nem fontos igazán és ami nélkül van élet 🙂

Ha megkaptad, hogy havonta mekkora költségvetéssel mész, el kell döntened, hogy továbbra is ezen a költségszinten szeretnél-e élni? Esetleg, szeretnél változtatni? Miben? Hol folyik el a pénzed felesleges hülyeségekre? Mire nincs abszolút szükség? Mit szeretnél a jövőben? Ha ez is megvan, jöhet a pénzügyi tervezés, hogy a vágyadat, álmodat mennyiből lehet fenntartani havonta. Ha nem vagy egy pénzügyi szakzseni, nyugodtan kérd egy könyvelő segítségét 🙂 Megéri ebbe fektetni, mint nagyot bukni és híd alá kerülni vagy visszakunyerálni magad az állásodba, amiből szabadulni akartál 😉

Most már tudod azt is, hogy havonta, kb. mennyi pénzre (nettó) van szükséged ahhoz, hogy fenntartsd az életed.

Konkrét számok

Ha a fenti folyamatot végigcsináltad, már vannak konkrét számaid. Most jön az a rész, hogy van-e eladható tudásod és az mennyit ér? Ehhez megnézheted például a LinkedIn 2015-ös listáját, ahol a legkeresettebb tudásokat sorolták föl. Igen, az első tízben csak IT területről találsz témákat. Egyébként is, IT területen van a legtöbb digitális nomád, de korántsem csak abból lehet pénzt csinálni.

A szakmai tudásod mellett, a nyelvtudásod befolyásolja a konkrét számokat. Miért? Azért, mert nagyon nem mindegy, hogy az egész bolygónak tudsz dolgozni vagy csak Magyarországnak. Nagyon nem mindegy, és mindjárt máshogyan alakulnak a konkrét számai annak, aki például €-ban vagy $-ban is képes bevételt generálni magának, miközben a Balatonba lógatja a lábát.

Ezért nem találtok sehol az interneten konkrét számokat, így nálam sem. Egyszerűen nem tudok és nem is lehet olyat leírni, hogy havi nettó kétszázezer fix, mert egyszerűen nincs ilyen. Már magán a fixen megdől az egész, mivel ebben a “munkakörben” nincs fix. Viszont van szabadság, önrendelkezés és öngondoskodás. Továbbá, a digitális nomádok nem meggazdagodni akarnak, csupán annyit keresni, amennyi a fenntartásukhoz és a céljuk eléréséhez szükséges. Annál egy fillérrel sem többet. Ha dolgozol, van pénzed, ha nem dolgozol nincs pénzed. Ennyi. Talán, csak a gyermekkel rendelkezők tesznek félre, de a gyermektelen, fiatalabb generációra ez sem jellemző.

Ha nem tudsz havi X fix nettó nélkül élni, akkor nem neked való ez az életforma. A következő cikkünkben, pont erről lesz szó bővebben, hogy kinek is való a digitális nomádság és ki az, aki semmiképpen ne vágjon bele.

A kapcsolódó fotókat, videókat, cikkeket, hozzászólásokat és egyéb bejegyzéseket a

DigitalisNomad

hashtagen találjátok meg Twitteren, Instagramon, Pinteresten és Facbookon.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .