A Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Egyiptomban az élet jelképeként tisztelték. A rómaiak szavaztak a babbal: a fehér a kedvező döntés jele, míg a fekete az elítélésé volt.
Hazánkba a XVI. században jutott el.
Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.
Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket.
A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás.
Hozzávalók 4 személyre
- 400g nagy szemű szárazbab
- 100g hagyma
- 2ek csíraolaj
- 1kvk provance-i fűszerkeverék
- 100ml húsleves
- 2ek tejföl
- só, frissen őrölt bors
- 4db húsos paradicsom
A mélyhűtött babot felengedjük, a frisset előző nap beáztatjuk. A babot megpároljuk. A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és egy serpenyőben, olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a babhoz.
Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a húslevest és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 5 percig együtt csendesen főzzük.
A paradicsomot megmossuk, kockára vágjuk, és a babhoz adjuk. 5 percig, fedő alatt pihentetjük.